František Kašpárek: Mezi Orwellem a Hitchcockem

13.10.2019 19:27

V jedné české škole učitelka výtvarné výchovy zadala dětem, aby nakreslily copatou Grétu. Všechny děti kreslily, co jim jejich kreslířská zdatnost dovolovala copatou holčičku. Všechny, až na jednoho hocha. Ten nakreslil vojáka s českou vlajkou, svého tátu, který se vrátil z mise. To ale učitelka nevěděla a její liberální mozeček vyslal varovný signál. V obrázku viděl něco velmi nebezpečného.

František Kašpárek: Mezi Orwellem a Hitchcockem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Mladá učitelka, produkt našeho liberálního vysokého školství, dostala záchvat a běžela za ředitelkou, aby zavolala sociálku. Ředitelka byla naštěstí starší dáma s mnoha zkušenostmi a horlivou svazačku uklidnila. K „zatčení“ hocha tak nedošlo.

„To se může stát jen u nás,“ konstatoval kolega, se kterým jsme tento případ rozebírali. Zmýlil se, stává se to i jinde, jak si ukážeme na příkladu jedné velké akce, jež proběhne za pár dní na Slovensku. Zprávu o chystané události přineslo alternativní internetové rádio Infovojna.

Den D vypukne 18. října. Velkolepou akci pořádá Slovenský institut pro bezpečnou politiku společně s Bratislavským samosprávným krajem. Show se bude jmenovat „Učitelé proti dezinformacím“. Jen by mě zajímalo, kde neoliberálové berou ty kuriózní názvy. Institut pro bezpečnou politiku. JFK by mohl vyprávět.

Pro akci vznikl bojový plán, který nic neponechal náhodě. Plán hovoří jasně: „Můžete zde získat hodnotné informace v oblasti novodobých informačních hrozeb, jakými jsou dezinformace, propaganda a falešné zprávy. V rámci školení proběhnou přednášky a (nyní pozor!, pozn.FK) TRÉNINKY, ve kterých si posluchači rozšíří svoje vědomosti a pedagogické zručnosti týkající se boje proti dezinformacím a falešným zprávám.

Projekt se zaměřuje na posílení kritického myšlení studentů prostřednictvím pedagogů, kteří sehrávají klíčovou úlohu při výchově mládeže.“

Posílit kritické myšlení u studentů je jistě ohromná věc, ale tohle posílení bude zaměřeno jen na jeden správný názor, který ve své podstatě jakékoliv kritické myšlení vylučuje, neboť , podle liberálů, je projevem nenávisti.

A následuje časový rozvrh jednotlivých bojových akcí:

V 8.30 nastoupí těžký kalibr s názvem „Kdysi a dnes – hoaxy a propaganda“. Bude přednášet učitel historie a aktivista Juraj Smatana. V České republice příliš neznáme slovenské vyhlášené aktivisty, máme svých dost, tak jen stručně: Juraj Smatana je obdoba naší Slonkové a spol. Také sestavil seznam slovenských dezinformačních webů a také tam zahrnul všechny, co existují, bez jediné výjimky. Presstitúti (tak jim říkají na Slovensku) jsou všude stejní. Od Šumavy k Tatrám až k horám Skalistým.

V 10.00 se slova chopí LEKTOR KRITICKÉHO MYŠLENÍ Ján Markoš. Boha jeho, to je titul. Ještě tam chybí lektor globálního oteplování a jako host by mohl přijet z České republiky ředitel a současně jediný zaměstnanec Ústavu pro nezávislou žurnalistiku. To by byla Silná trojka.

Pak bude oběd.

Po obědě ve 12.15 přijde zlatý hřeb programu s názvem „Komunikační rady pro učitele jak zvládnout diskuzi s žáky o tématu extremismu.“

Nevím, nevím, jestli v tomto učitelům pomůže hodinové školení. Asi by nestačilo ani pět let. Tedy, pokud jsou dnešní děti pořád stejní pacholci v debatách s autoritou, jakými jsme bývali my před čtyřiceti lety.
Přednášet bude Irena Biháriová, jinak expertka přes trestné činy extremismu. Sedí (ne tam, jak by zlovolné jedince napadlo) ve Výboru pro předcházení rasismu a extremismu v rámci ministerstva vnitra Slovenské republiky.

14.15. Pokud budou posluchači ještě při smyslech, vyslechnou si přednášku „Mýty o EU a NATO“. Přednášet bude Jaroslav Nať prezentovaný jako nezávislý odborník na obranu a bezpečnost. Tento odborník, společně s kolektivem, mezi kterým byla i zmíněná Biháriová, vytvořili brožuru, jež byla distribuována do slovenských základních škol. A teď to přijde. Šok. Podobný jaký jsme zažili ve filmu Psycho při scéně ve sprše.

Jde o příručku, jak rozeznat extrémistické dítě a jak ho nahlásit policii! Tak daleko to ani Orwell nedomyslel.

Liberální demokracie je filosofií zmaru. Momentálně kráčí mílovými kroky od Orwella k Hitchcockovi. Bude potřeba jí podrazit nohy.

Tento plán není bez rizika.

Jenže co je v životě bez rizika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…