František Mareš: 50 zajímavostí – kniha pro Velikonoce i dny další

14.04.2022 10:15 | Komentář

Velikonoce mimo křesťanské svátky (Škaredou středu, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu a hod Boží velikonoční) jsou pro většinu současníků spojeny s pondělní pomlázkou, koledou a barevnými vajíčky… Ale především s volnými dny, které nabízejí nepřeberné možnosti osobního využití.

František Mareš: 50 zajímavostí – kniha pro Velikonoce i dny další
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

O tom, že Česko je zemí nejen krásnou, ale doslova protkanou víc jak tisíciletou historií, je známo  dospělým i školákům – těm současným již méně, ale nebuďme k jejich vědomostem a národnímu sebevědomí skoupí…třeba nás překvapí budoucí čas. 

Na otázku, kam se v době velikonočního volna podívat napovídá právě v těchto dnech vydaná kniha spisovatele Tomáše Hejny, 50 zajímavostí, Kralupska, Slánska, Kladenska, kterou vydalo nakladatelství Olympia.

Tato kniha se od běžných průvodců liší především obsahovým zpracováním jednotlivých míst daných teritorií, která jsou čtenáři přiblížena textem dokumentární jedinečnosti. 

Autor v nabídce jednotlivých zajímavých lokalit všech tří oblastí vychází z jejich dokonalé znalosti historie, místopisu, a jeho „ vyprávění“ o nich je ve své podstatě dialogem, který autor vede s pomyslným čtenářem.

A jeho dialog nemá nátlakový podtext sloganů: „ Navštivte! To musíte vidět! Neznalost tohoto místa je zahanbující …“, na které jsme z jiných masmediálních materiálů a rozhovoru zvyklí, ale obsah textu je vystavěn tak, že sám o sobě připomíná putování, případně napovídá, co člověk může vidět a s čím se potká, vydá-li se za některou z padesáti zajímavostí.

Kniha jde až tak daleko, že má nad každou z uvedených zajímavostí ( kapitol ) uvedeny možnosti dopravy k danému místu a co víc i souřadnice GPS.

Vedle již vydaných knih autora Tomáše Hejny, které tvoří jeden ze základních vydavatelských proudů nakladatelství Olympia, je 50 zajímavostí Kralupska, Slánska, Kladenska dalším dílem, které upozorňuje na naši kulturní velikost, ležící pro obyvatele Středočeského kraje doslova „za humny“.

Knihu lze využít i základních školách v hodinách dějepisu, literatury, zeměpisu a především v seznamování se žáků s rodným krajem, neboť často ani učitelé ani žáci netuší jaká historická zajímavost se nachází několik kilometrů od jejich bydliště. A mnohdy se jedná o evropský unikát.

Závěrem je možno říci, že 50 zajímavostí Kralupska, Slánska, Kladenska je kniha, kterou by měly mít ve svých knihovnách především školy, obce,  ale měla by být „ při ruce“ rodičům, kteří se často rozhodují kam jet, co poznat a o čem vědět.

Znalost a uvědomění si místa, kde žijeme, je podle mého názoru základ národního sebevědomí i sebevědomí každého z nás. A 50 zajímavostí nám dovoluje rozšířit si o těchto místech svoje povědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.