František Mareš: ...a kdo jsi ty? ...a kdo jsem já?

28.12.2023 8:22 | Glosa

Takové otázky si položí pozorný čtenář, když dočte poslední stránky právě vydaného románu spisovatelky Marcelly Marboe, Jsi někdo jiný. Román vydalo nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí v edici M.

František Mareš: ...a kdo jsi ty? ...a kdo jsem já?
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

O novém románu Marcelly Marboe lze říci mnohé, ale ve všem, řečeném a napsaném,  bude rezonovat Feuerbachův výrok, že praví spisovatelé jsou svědomím lidstva.

A v dílech nekonečné historické řady těch pravých spisovatelů, od minulosti až do současnosti, tomu tak bylo a je a samozřejmě bude.

Skutečnou věčnost napsaného nezpřetrhají pomlčky různých ismů, ani hloupost a povrchnost bezduchých skupin rádoby kritiků ani nenasytnost masmédii cvičeného davu ke konzumaci balastu.

Zmíněný román sám je potvrzením, že každá doba rodí „své lidi“ a každý z nás žijeme příběh svého života. A je jen třeba mít odvahu nebát se jeho velikosti a být především sám sobě soudcem dřív, než budu soudit ty druhé.

Toto se z naší současnosti, kdy komičnost reklam nahradila přirozené lidské gesto daruj výkřikem zaplať, v euforickém hledání demokracie bez rovnováhy práva a povinnosti, jaksi ztratilo a zatím nadále ztrácí. Svět virtuální reality programově vychyluje růžici hodnot. Zaplať bůh za to, že jen na čas. Že denní lidská zkušenost vrátí přirozenou cestou osobního poznání zpět hodnoty a řečenému jeho přirozený a reálný obsah.

Dílo Marcelly Marboe bylo odměněno mnohými literárními cenami. Román Jsi někdo jiný je jen další autorčinou sondou přesně vystihující stav současné společnosti a nitra jednotlivých postav, obojí zmítané a formované okolním světem a jeho daným stavem. Její popis deziluze ze ztráty získaných nadějí, deformace obsahu pojmů a nakonec samotných aktérů příběhu, je opakem jejího věčného tématu čistoty dětství a síly této čistoty, kterou tak často zapomínáme, ale která představuje budoucnost.

Autorka nám ve svém několikavrstevném vyprávění dovoluje vstoupit do v každém nejosobnějšího světa. Mapuje jeho hranice přání, nadějí a prostého lidského smutku, který se dostavuje ve chvíli, kdy se bortí svět iluzí a nastupuje prázdno deziluze.

A toto prázdno, metastázující mezi námi, dovolující zapnutím a vypnutím televizoru, počítače, mobilu, vstupovat a vystupovat do jiných osudů a světů a bez vlastní přítomnosti milovat, žít, umírat a nenávidět vymazává nás samé z nás samých.

Jsi někdo jiný je zatím posledním autorčiným dílem, s vlásečnicemi příběhů, osudů, neodmyslitelného dětství svázáno gordickým uzlem se světem kolem nás. Ten nelze rozvázat, ale chce-li člověk žít, je třeba si položit otázku: „ Kdo jsem? Sám se sebou a před sebou?“...a tím ho rozetnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…