František Matějka: Srovnejte předraženou s podobnou a obě veřejné zakázky jsou hned OK

24.02.2013 11:28

Když se někdo z politiků začne ohánět tím, že jím připravená veřejná zakázka nebyla předražená, protože znalecký posudek na cenu obvyklou dokázal, že zakázka byla srovnatelná s jinou, směju se.

František Matějka: Srovnejte předraženou s podobnou a obě veřejné zakázky jsou hned OK
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Policie obviní politika a lidi v týmu kolem výběrového řízení z toho, že zakázka na výstavbu sportovní haly, nemocnice, sídla úřadu, cyklostezek, nebo třeba rekonstrukci místních komunikací, byla předražená, a že součástí řízení byla korupce. Je jedno, zda si následný znalecký posudek objedná obviněný pro svou obhajobu sám, nebo si ho objedná policie. Základní kouzlo totiž spočívá úplně jinde, a sice v principu zjišťování ceny obvyklé.

Řekněme, že předraženou je podle policie výstavba a vybavení nemocnice, nebo rekonstrukce nějakého zámku z veřejných peněz. Aby mohl vzniknout znalecký posudek, potvrzující či vyvracející tvrzení policie, musí při hledání ceny obvyklé znalec vycházet při své práci z něčeho, co je svým rozsahem srovnatelné. Nejde jen o objem zakázky, ale i charakter stavby, vybavení, čas, způsob provedení, druh vlastnictví, nebo způsob financování. Jinými slovy, pokud je nemocnice vybudovaná a vybavená z veřejných peněz, musí znalec použít pro porovnání ceny obvyklé jinou takovou nemocnici. Pokud je rekonstruován zámek ve vlastnictví státu, kraje, města či obce, na nějaké volnočasové kulturní či kongresové centrum, a byla-li zakázka financována například z dotací Evropské unie, musí znalec použít pro srovnání ceny obvyklé podobnou zakázku se stejnými charakteristikami.

Už to chápete? Srovnejte předraženou veřejnou zakázku, o kterou polici jde, s jinou předraženou veřejnou zakázkou obdobného rozsahu, a máte v tu chvíli dvě alabastrově čisté a vůči sobě nepředražené. Jde o princip, o systém. Srovnejte u nás čističku odpadních vod s jinou čističkou, kilometr silnice s jiným kilometrem silnice u nás, kilometr cyklostezky s jiným kilometrem cyklostezky, krajskou nemocnici s jinou krajskou, a v tu chvíli máte všechny v ažůru. Vůči sobě porovnatelné mají vždy vůči sobě také cenu obvyklou, která nijak nevybočuje. Absolutním vrcholem umění připravit veřejnou zakázku je pak stanovení takových podmínek, které se nikde neopakují, abyste si s cenou obvyklou nemuseli lámat hlavu vůbec. Mistři v tomto oboru jsou například na ministerstvu obrany.

Až tedy zase policie někoho obviní z mrhání veřejnými penězi, zůstaňte v klidu. Vše je tak, jak má být. Jistě půjde jen o omyl, nepochopení, nebo nějakou tu špinavou hru opozice, jak říkají. Soudě podle dosavadních výsledků, měřených počtem odsouzených, jsou u nás všechny vzájemně porovnatelné veřejné zakázky na cokoli v cenách obvyklých. Inu, není nad dobře propracovaný systém, uzavřený v kruhu, co říkáte.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Přituhuje

11:34 Jiří Weigl: Přituhuje

Denní glosa Jiřího Weigla