František Štván: Budeme sklízet trpké ovoce přelétavých NERVáků?

01.06.2013 12:24

Doslova se mi dělá špatně, když čtu či poslouchám všechny ty mediální slávou ověnčené ekonomické odborníky, jak podle aktuální společenské situace mění své názory.

František Štván: Budeme sklízet trpké ovoce přelétavých NERVáků?
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Jedním z nich je i ekonom "bavič" Tomáš Sedláček, který je aktuálně toho názoru, že je nutné řešit problémy s nezaměstnaností a chudobou, než víc a víc vyrábět a víc se zadlužovat, neboť by v tomto směru nic nedělání mohlo být příčinou ozbrojeného konfliktu v Evropě.

Ač jsem prost jakéhokoliv ekonomického vzdělání, tak jsem toho názoru, že tato myšlenka měla být součástí všech jeho (samozřejmě i ostatních NERVáků) ekonomických analýz už od doby, kdy si způsobem sobě vlastním začal budovat kariéru mediálně známé ekonomické celebrity. Jsem totiž přesvědčený, že jakékoliv ekonomické (dle Načase "účetnické") a politické rozhodnutí mělo mít tento společensky nebezpečný problém na paměti už od listopadu 89. Kdyby tomu tak bylo, nemusel by dnes ekonom Sedláček, a mnozí další, objevovat s křížkem po funusu Ameriku. Vždy jsem se této jednoduché logiky stojících na principech sedláckého rozumu, narozdíl od ekonomických přelétavců, držel, a právě proto skřípu zuby.

Ještě v lednu tohoto roku ekonom Sedláček odpověděl na otázku "Nevadí vám, že za zády Schwarzenberga stojí mocný a kontroverzní Miroslav Kalousek" následovně: "Co se týče reformní energie, tak Kalousek tento proud zastupuje a dost dlouho. Kdybych byl schopen oddělit jeho politické od hospodářských činů, tak těch vyslovených chyb moc nebylo a směr, kterým se rozhodl jít, je správný". Jsem praštěný já nebo Sedláček, když si myslím, že politicko - ekonomická erudice ministra financí Kalouska vždy směřovala k cíli, abychom v zemi měli více nezaměstnaných, tím pádem i chudoby, a že ho mohl v politických a ekonomických oblastech obdivovat jen člověk po úderu na hlavu? Příčina toho, před čím dnes ekonom Sedláček varuje, je přeci dlouhodobě jasně definovatelná a k jejímu odhalení není třeba mimořádného vzdělání. Zvlášť, když historie dokazuje, že byla, je a bohužel i bude plná vzdělanců, co se v zájmu nenažranosti spálili, spalují a spalovat budou o ty samá kamna.

Společnost, která si nechala beztrestně a bez národohospodářského hnutí prstem pravicových, ale i křesťansky mocných (Kalousek a jeho KDU-ČSL) vytunelovat státní kasu, která volala po více Kožených, která připustila, aby stokorunový dluh legálně vzrostl kmánovi na dluh i statisícový, která připustila, aby stát pánovi za křivé slovo (Diag Human) či za to, že se spojil se šibalem (CME versus Železný) zaplatil po prohrané arbitráži dvouciferné částky v miliardách korun, která má zákony, které strach z ekonomických zlodějen, natož že by přišli o nelegálně nabytý majetek, šibalům ve fraku nenahánějí, která měla či má prezidenty, kteří amnestují šibaly s velkým N či brojí proti navyšování minimální mzdy a zvyšování sociálních výdajů, společnost, která z ekonomických problémů podle obviňuje nevinné a ještě proti nim štve vystresovaný zbytek národa, nemohla logicky vyprodukovat nic jiného, než více nezaměstnaných a více chudoby, potažmo válečné ohrožení.

Nejsmutnější na této situace je možnost, že se ekonom Sedláček přeci jen dočká, že mu jeho předpověď vyjde. Válka je historicky prověřeným řešením dlouhodobého přehlížení, že největší hodnotou hodné co největší ochrany v jakékoliv společnosti, je sociální smír. K vůli němu si však své dlouhé vlasy v minulosti před svými přednáškami do culíku, pokud mi něco neuniklo,  Sedláček nevázal. Minimálně dodnes byl zřejmě i on sytým co hladovému nevěří.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.