František Štván: Nečasova vláda z myšlenek T. G. Masaryka udělala nesmysly

10.06.2013 13:11

"Velkorysost vůči církvím, přísnost na vytopené." To by mělo být ve volbách v roce 2014 heslo všech vládních stran, neboť naprosto poctivě vyjadřuje jejich mocenské oddělování zrna od plev. Nemusím snad ani dodávat, že zrnem jsou pro ODS, TOP 09 a pro nechutnou substanci vzniklou z VV - LIDEM, církve. Plevy jsou vytopení povodní.

František Štván: Nečasova vláda z myšlenek T. G. Masaryka udělala nesmysly
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Zatímco církve bez dokazování dostanou víc, než o co díky historickým zvratům, kterých jsou více jak 2000 roků neodmyslitelnou součástí, přišly, tak vytopení budou muset do puntíku, tedy pracně, dokazovat, že to co chtějí nahradit jim povodeň skutečně zničila. Má narážka na tisícileté ovlivňování historie církvemi má z mého pohledu neprůstřelnou logiku. Nejen že kouře není bez ohně, ale i církevní pozbývání majetku má příčinu v církvi samotné, neboť se k lidem nechovala vždy slušně. Naopak!

A právě proto neměla Nečasova vláda morální právo přepisovat rozhodnutí našich předků. Copak ve své době neměli právo vycházet a následně rozhodovat  podle vlastních zkušeností? Copak nemohli mít oprávněný pocit, že je církve nedodržováním Evangelia podvádí a že na nich neoprávněně bohatne?  Může o tom, že církev ve své historii kradla, pochybovat  jen církevní fanatik? Byly snad NENÁVISTNÉ křižácké výpravy proti bezvěrcům a kacířům  financovány z darů věřících a ne  mečem a ohněm získané kořisti? Měla by slušná společnost komukoliv o kom si naši předci po právu mysleli, že jsou zloději, majetek vracet? Já si myslím, že ne. Jeden moudrý muž ve 20. století řekl.

"Neváhej a neboj se prosazovat svůj názor a přesvědčení, pokud jsi upřímně přesvědčen o jeho správnosti. Kdo se však hlásí ke křesťanství, ten nikdy nesmí hlásat nenávist! Je nutno vynaložit velmi mnoho úsilí na odpolitizování církve, která touží získat co největší hospodářskou i politickou moc. Církve se však nedovedou zříci odpolitizování, stejně jako majetku. Neustále usilují o svou ztracenou moc."

Tím mužem byl T. G. Masaryk. Z jeho myšlenek tak Nečasova vláda uděla nesmysly.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…