František Štván: Pád železné opony mír Evropě bohužel nezaručí

29.05.2014 12:45

Jsem přesvědčený, že její pád, v jistém slova smyslu, narušil zdravou soutěživost, do té doby ideově nesmiřitelných politických systémů.

František Štván: Pád železné opony mír Evropě bohužel nezaručí
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

"Východ" se mohl chlubit plnou zaměstnaností, absencí žebráků a bezdomovců, bezvýznamnou drogovou scénou a nepochybně i nižší zištnou kriminalitou VIP mocných. "Západ" vyšší životní úrovní průměru, ale i ohleduplnou sociální politikou a samozřejmě vyšším stupněm občanských svobod. Tyto výhody na obou stranách po pádu  padly, neboť "východ" se v zájmu modernizace společnosti, tedy i toho na co mohl být pyšný, vzdal. Stejně tak "západ" zjistil, že mu po generace k poslušnosti naučená pracovní síla z východu umožňuje přitlačit na své řadové občany, kteří si byli do té doby zvyklí svá práva vybojovat nekompromisní občanskou neposlušností a solidaritou.

Na podporu svých myšlenek použiji slova ex- guvernéra ČNB Tůmy, který celo bankovnímu odborovému výboru, jehož jsem byl členem, řekl, že si vedení ČNB nebude v přístupu k zaměstnaneckým výhodám   svých zaměstnanců brát vzor od "západních" centrálních bank, neboť ony se prý budou učit u nich. Tento vir "východní" sociální nadutosti  je zřejmě mezi guvernéry ČNB přenosný. Současný guvernér ČNB Singer mi z oči do očí řekl, že doby, kdy byl na prvním místě člověk jsou zaplať pánu Bohu pryč, neboť on vidí jen čísla.

Uvědomuji si, že tento vzorek naší mocné pracující inteligence musel ideově padnout do oka těm, kteří je do důležitých pozic nominovali a kteří byli či jsou  z logiky věci ještě mocnější než oni. Proto lze současný neutěšený  stav naší společnosti považovat za jejich dílo, neboť neřízené  náhody politiku(svět), kromě přírodních jevů, neovlivňují. Proto mi nezbývá nic jiného, než si v nadpisu svého názoru pesimisticky postesknout.

Na vznik válek má vliv povýšená bezohlednost mocných a neochota pro čísla vidět člověka. Pád železné opony dal tomuto jen na oko spícímu drakovi na obou jejich stranách  zelenou. Válka v Evropě bude, její  malé plaménky konec konců  už hoří. Přesto si nepřeji nic jiného, než abych neměl pravdu. To by však "Tůmové" , "Singerové" a ti mocní co jejich vidění světa sdílí, museli dostat sebezáchovný rozum. Na prvním místě, pokud chtějí mír, musí být člověk a snaha nepřejímat globálně asociální hodnoty, které svět vždy přivedly k obrovské tragédii. Bezohledně získaný blahobyt menšiny na úkor většiny je jednou z nich!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…