Hlas samospráv získává na síle a míří za ministrem Bekem

19.01.2024 12:23 | Komentář

Říjnová výzva samospráv, ve které chtěli zástupci krajů, měst a obcí upozornit na dopady konsolidačního balíčku, má pokračování. Iniciátoři této výzvy zamíří 24. ledna za ministrem školství Mikulášem Bekem, kterého na konci listopadu vyzvali k jednání na základě úvah o převodu financování nepedagogických pracovníků na obce a kraje jakožto zřizovatele mateřských, základních a středních škol.

Hlas samospráv získává na síle a míří za ministrem Bekem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Signatáři se zároveň shodli na tom, že v nejbližší době svoji spolupráci formalizují. Jako platforma pro reprezentaci zájmů samospráv vznikne spolek Hlas samospráv.

„Nejen na základě naší Říjnové výzvy, ale i mých cest po Pardubickém kraji je patrné, že kroky vlády vnímají negativně zástupci samospráv napříč politickým spektrem. Ostatně i na signatářích je vidět, že jsme lidé z různých politických subjektů, které však spojuje dlouholetá zkušenost s vedením měst, obcí a krajů. Na konci listopadu jsme s kolegy oslovili ministra školství Mikuláše Beka, a to v reakci na diskusi ohledně možných změn v současném systému regionálního školství. Jedná se především o převod financování nepedagogických pracovníků na města, obce a kraje jakožto zřizovatele mateřských, základních a středních škol. Převod všech nepedagogických profesí s úvazky ve školních zařízeních pod obce a kraje si vyžádá významnou míru administrativy, rozpočtových opatření a také posílení kapacit. Jsme přesvědčeni, že zásadní změny v nastavení regionálního školství nelze provádět bez diskuse se samosprávami, a také bez předložení podrobného zhodnocení jejich dopadů jak na školy, tak na obce. Proto jsme požádali ministra školství o schůzku, abychom mu s kolegy prezentovali náš postoj, který je podložen praxí a zkušenostmi,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že na jednání s ministrem Bekem vyrazí signatáři Hlasu samospráv ve středu 24. ledna.

Hlas samospráv chce v boji za města a obce pokračovat

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Signatáři Říjnové výzvy, mezi které patří také starosta Letohradu a senátor Petr Fiala, starosta Chrastavy a senátor Michael Canov, senátor a bývalý primátor Mostu Jan Paparega, starosta Božího Daru a bývalý místopředseda Senátu Jan Horník, primátor Mostu Marek Hrvol, starosta Hlinska a krajský radní Miroslav Krčil a starosta Rokytnice v Orlických Horách a bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, se shodli na tom, že chtějí ve svých aktivitách na ochranu zájmů měst, obcí a krajů pokračovat.

„Osobně ze svého působení nejen v čele Mostu, ale také z činnosti v rámci Ústeckého kraje vnímám, že samosprávy čekají větší zastání, kterého se jim bohužel v poslední době od vlády nedostává. Konsolidační balíček je toho jasným příkladem, ale není to jen o něm, a proto chceme být s kolegy směrem k vládě aktivní a chceme obhajovat oprávněné zájmy samospráv,“ řekl primátor Mostu Marek Hrvol, se kterým souhlasil také senátor a starosta Letohradu Petr Fiala.

„Představitelé státu, ať už je veden jakoukoliv vládou, by měli vnímat zástupce místních a krajských samospráv jako svého nejbližšího partnera, jelikož se jedná o lidi s dlouholetou praxí a znalostí místa a reálného života viděného nejen optikou Prahy,“ řekl Petr Fiala, který vede Letohrad již od roku 2006.

Signatáři Hlasu samospráv se proto v prostorách Obecního domu v Praze v někdejší spolkové místnosti Českého pánského klubu, kde Antonín Švehla, Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný a Vavro Šrobár, podepsali v pondělí 28. října 1918 zákon o vzniku samostatného československého státu, shodli na tom, že také na základě více jak dvou stovek podpisů pod Říjnovou výzvu založí spolek, jehož cílem je pokračovat v hájení oprávněných zájmu samospráv napříč republikou.

„Chceme hájit zájmy místních samospráv od Aše až po Karvinou. Jsme přesvědčeni, že Hlas samospráv by měl být v Praze slyšet, a proto budeme rádi, pokud se k naší iniciativě připojí další signatáři z řad zástupců místních a krajských samospráv, a to na internetové stránce hlassamosprav.cz, kde jsou kromě samotného textu Říjnové výzvy také například klíčové body schválené konsolidace veřejných financí a její dopady na financování obcí a krajů nebo náš postoj k avizovaným změnám ve školství,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…