Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě: Debata Sionismus versus BDS, aneb je mír dosažitelný?

08.02.2018 8:21

V Praze se uskuteční debata na téma sionismus versus hnutí bojkotu BDS. Vystoupí na ní významná britská labouristka Jackie Walkerová a izraelský rabín David Bohbot

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě: Debata Sionismus versus BDS, aneb je mír dosažitelný?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

V úterý 13. února v 18:30 se koná v pražském Klubu techniků na Novotného lávce 5 (místnost č. 418) debata „Sionismus versus BDS, aneb je mír dosažitelný?“ Vystoupí na ní zástupci dvou politicky radikálně odlišných proudů: rabín, který je aktivním podporovatelem myšlenek sionismu, a politička, jež je aktivní podporovatelkou práv Palestinců a bojuje za ukončení okupace Palestiny.

Jackie Walkerová je židovka a antisionistka, členka Labouristické strany Jeremyho Corbyna a bývalá místopředsedkyně britského hnutí Momentum. Je aktivní podporovatelkou práv Palestinců a kampaní BDS, které vyzývají k ukončení okupace, rovným právům palestinských obyvatel Izraele a uznání práva na návrat palestinských uprchlíků. Jackie hrozilo vyloučení z Labouristické strany na základě manipulativního obvinění z antisemitismu, kdy se zastávala rovných práv pro Palestince v Izraeli. Lze ji vidět například v dokumentárním filmu televize Al Jazeera The Lobby, který mapuje techniky izraelské lobby použité k ovlivňování a manipulování politiků v zahraničí.

Jackie nesouhlasí s tzv. novou definicí antisemitismu, která zahrnuje kritiku Izraele. Podle ní i řady dalších kritiků této nové definice je antisemitismem, pokud máte předsudky vůči židům, protože jsou to židé. Kriminalizace podporovatelů hnutí BDS, jež se snaží o ukončení okupace Palestiny, je však podle ní nepřípustná,“ uvádí Jana Ridvanová z Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě, která akci pořádá.

David Bohbot, dle svých slov hrdý sionista, tedy mluvčí ideologie židovského nacionalismu, je bývalým členem speciálních jednotek izraelské armády, aktivním armádním záložníkem, ale také rabínem. V České republice žije téměř dvacet let a má české občanství.

David Bohbot je přesvědčen, že „Jeruzalém je náš, o tom se nemají vést žádné diskuse“, „Palestinci vedou boj nejen s námi, ale s celým světem“ a jako zbraňový expert doporučuje nákup izraelských výrobků, protože „jsou odzkoušeny“.

Sionismus a antitionismus představují dva zcela odlišné přístupy v dějinách židovské emancipace. Zatímco sionismus ji viděl ve znovuobnovení národa a vybudování státu na etnickém principu v Palestině, poukazuje antisionismus kritikou Izraele na jeho od počátku koloniální charakter porušující práv místních obyvatel.

Akci pořádá Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Pracovním jazykem angličtina.

O iniciativě

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…