Ivan Bednář: Buď půjdete s námi, nebo vypadněte!

10.12.2017 15:29

V Německu ztroskotaly rozhovory o vládní koalici CDU/CSU, FPD a Grünen. Angele Merkelové se nepodařilo dohodnout společnou vládu a tak se musí chtě nechtě obrátit na SPD, se kterou byla v koalici v dosavadní vládě.

Ivan Bednář: Buď půjdete s námi, nebo vypadněte!
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Po volbách ale SPD setrvání v koalici odmítla a prohlásila, že odchází do opozice. Nyní se tedy vrací k jednacímu stolu. Schválil to sjezd SPD v Berlíně. Některé vlivné zemské organizace sociálních demokratů ze západního Německa se ale staví proti tomu, aby strana do velké koalice s konzervativci kancléřky Angely Merkelové šla.

Jednání, která by měla začít po Novém roce, budou tedy značně komplikovaná, a to nevěští nic dobrého. Zvláště když vůdce sociálních demokratů Martin Schulz se zřejmě považuje za jediného majitele Evropské unie. Na sjezdu se dal už slyšet, že si Evropskou unii představuje jako federaci a komu by se to nelíbilo, může jít. Členské země by měly přijmout společnou ústavní smlouvu. Kdo bude proti, bude z unie odejit.

Angela Merkelová je sice mnohem zdrženlivější, ale vzhledem k tomu, že podobné názory jako Martin Schulz sdílí také francouzský prezident Emmanuel Macron, ocitne se v případě vstupu SPD do německé vlády na hodně tenkém ledě.

Schulzova slova připomněla někdejší výrok francouzského prezidenta Chiraca, který počátkem roku 2003 ostře odsoudil postoj tehdejších kandidátských zemí na členství v Unii, které podle Chiraca zaujaly proamerické postoje, čímž se zachovaly "lehkomyslně", "nevychovaně" a „propásly dobrou příležitost mlčet". Upozornil, že by to pro ně mohlo mít následky.

„Spojené státy evropské“ by měly podle Schulze spatřit světlo světa do roku 2025.

Tvrdou kritiku od Schulze schytaly také vlády dvou členů Visegradské skupiny Polska a Maďarska. „Podívejte se, co se děje v Polsku, kde jsou naše společné hodnoty systematicky podkopávány,“ poznamenal. I Maďarsko se podle něj stále více vzdaluje od evropského společenství.

Vzápětí přišla z Bruselu další sprcha, tentokrát i pro Českou republiku. Evropská komise poslala Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich přístupu k programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Trojice zemí podle komise neplní své povinnosti plynoucí z programu jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Evropské unie přesto, že soudní dvůr EU na počátku září potvrdil jeho platnost. Odpovědi zemí na stanovisko komise byly neuspokojivé a státy nenaznačily, že se na věci chtějí začít podílet.

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš chce s Evropskou komisí vyjednávat o stažení žaloby kvůli kvótám. „Rozhodnutí a hlavně načasovaní je velice nešťastné,“ prohlásil a doufá v to, že příští týden na summitu dostane prostor k vyjádření českého stanoviska.

Nebyl ale Andrej Babiš místopředsedou vlády v Sobotkově kabinetu? Celá záležitost se přece táhne už delší dobu, takže by měl být o ní podrobně informován. Tak proč teď dělá překvapeného?

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …