Ivan Bednář: Tváří v tvář slibům

27.09.2020 14:51

Někdy je dobré postavit si proti sobě sliby a realitu. Zejména se to vyplatí u komunálních politiků. Tak například pražští Piráti slibovali před volbami v roce 2018 dokonce bezplatnou MHD. Jaká je skutečnost?

Ivan Bednář: Tváří v tvář slibům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cestující, ilustrační foto

Radní pro dopravu Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě, který má v koalici Pirátů, Spojených sil (TOP 09, Starostové, KDU-ČSL a Zelení) a hnutí Praha sobě dopravu na starosti představil plán zdražení jízdenek. Variantu okamžitého zdražení až o 2000 sice odmítl, prý se nakonec shodli na zdražení o 365 korun ročně. Podobné zdražení by se ale mělo opakovat i v dalších letech.

To se týká roční přeplacené jízdenky, o kolik chce vedení města zdražit jednorázové lístky není stále jasné. „Musíme mít sociálně, ekologicky i ekonomicky udržitelnou MHD,“ prohlásil náměstek s tím, že by se zdražení zavedlo od ledna 2021.

A co psalo hnutí Praha sobě v roce 2018? „Pražská MHD by nás měla dostat na místo včas a levně. Dnes to platí jen částečně. Není důstojné pařit se v tramvaji bez klimatizace a trčet v zácpě. Tady potom výhody MHD mizí. Samozřejmostí jsou nákupy jízdenek platební kartou,” uvádí se v programovém prohlášení právě hnutí Praha sobě.

Navíc společně s Piráty slibovali zavedení splátkového kalendáře, což dopravní podnik stále neposkytuje. „Roční jízdenka na MHD je sice o polovinu výhodnější než 12 měsíčních, pro rodinný rozpočet některých Pražanů je však tento jednorázový výdaj velká zátěž. Zavedeme možnost měsíčních plateb za celoroční kupon,” slibuje dále v programu Praha sobě. Piráti šli do slibů razantně. „Zlevníme měsíční časové jízdenky na 400 Kč. Rozdíl v ceně roční a měsíční jízdenky je nesmyslně velký. Pro sociálně slabší občany je někdy obtížné zaplatit několik tisíc za roční jízdenku najednou, a proto jezdí dráž,” psali Piráti ve svém programu před komunálními volbami na podzim 2018. „Chceme zlepšit kvalitu a dostupnost městské hromadné dopravy. Navrhujeme převést dopravní podniky na transparentní organizace a využít data o poptávce pro optimální plánování. Za této podmínky podpoříme na komunální úrovni návrh, aby byla MHD plně financována z veřejného rozpočtu, jak se již v zahraničí osvědčilo,” psali před volbami Piráti v dlouhodobém programu.

Inu, jak se říká „slibem nezarmoutíš.“ Taky „sliby chyby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…