Ivan Černý: Napínavé čtení (nejen) na léto

30.08.2022 8:02 | Tisková zpráva

Zkušený autor Jan Žáček vydal v druhé polovině tohoto roku v populárním pražském nakladatelství Olympia další svůj svazek. Nyní se jedná o až dokumentárně líčený příběh člověka, který takříkajíc v životě zkazil téměř vše, na co sáhl.

Ivan Černý: Napínavé čtení (nejen) na léto
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Představovaná kniha nám vypráví o osudu Postrachu Moravy, jak byl svého času přezdíván sériový vrah Martin Lecián, který byl ve svých sedmadvaceti lety za své zločiny popraven v Olomouci. Leciánův proces svého času hojně plnil stránky médií tzv. 1. republiky. Jednalo se o jednoho z mála mužů, které prezident republiky T.G. Masaryk neomilostnil. A tak skončil na popravišti za sérii brutálních vražd a dalších zločinů. Jak potrhuje autor v úvodu své knihy, počet Leciánových deliktů, ve vztahu ke krátké době, během níž se odehrály, lze považovat v historii čsl. zločinu za rekordní. Za pouhých 134 dní spáchal 104 zločinů!

Nový román o vrahovi a jeho milence

Jan Žáček bezesporu odvedl skvělý kus literární a badatelské práce ve své knize Vrah Lecián. Je však na místě dodat, že u všeho prvně stál jeho děd, univerzitní profesor, který za mlada koketoval s žurnalistikou. I jeho tenkrát „ téma Lecián “ zaujalo, ale nakonec, i přes napsané, novinám svou verzi neodevzdal.

„Nechtěl jsem tomu grázlovi dělat ještě větší reklamu, než jako měl…“ onehdy řekl děda Jendovi při jedné příležitosti. “Nemyslím, že se někomu, kdo krade a zabíjí, má dělat reklama…“

jniha

Všechno má svůj čas. Až jeho vnuk tedy po dlouhých desetiletích zpracoval zápisky starého pána, včetně nikdy nepublikovaného rozhovoru s Leciánem. A tak nám Žáček čtivou formu dnes vypráví příběh legendárního zločince prostřednictvím starých zápisků i citací z desítek a desítek dobových článků. Rukopis graduje kapitolami, jako kupříkladu Psychologický portrét vraha, Proces, Rozsudek a Poprava. Nechybí ale ani charakteristiky vrahovy milenky Marie Křenovské a medailonky předsedy Divisního soudu plukovníka JUDr. Františka Přikryla, který dostal Leciána na šibenici, či jeho kata Wohlschlägera.

Curriculum vitae

Jan Žáček (1963) je rozhlasový a dabingový režisér, dramaturg a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku na Universitě Karlově a obor Sociální a mediální komunikace na UJAKu. Pracoval jako redaktor Lidových novin, byl režisérem dramatické redakce Čs. rozhlasu a mj. vyučoval na SPŠ. Je autorem řady knih pro děti, detektivních románů i titulů žánru literatury faktu. V Olympii mu kupříkladu vyšly knihy Vrah rodu císařského, Vražedné povídky, Karlův most nebo Kytičkový kouzelník Karlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…