Ivan Černý: Nejen pro všechny čarodějnice

19.05.2023 14:44 | Komentář

Tajemný svět ezoteriky nás obklopuje a my všichni jsme jeho součástí, ač si to často ani neuvědomujeme. Řada z nás se ezoterikou cílevědomě zabývá. Jak známo, do světa ezoteriky lze zahrnout mnoho odvětví, jako je kupříkladu astrologie nebo numerologie, zvěrokruhy nebo horoskopy. V neposlední řadě i meditace, nebo jóga. Význam ezoteriky hledejme zejména v řeckém slově eisó, které označuje niterný stav člověka.

Ivan Černý: Nejen pro všechny čarodějnice
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Ezoterismus je vlastní víra ve svět duchovní, neboli astrální. Vychází též z představy, že pozemský svět se podobá nebeskému, což popsal již v roce 390 př. n. l řecký filozof Platon.

Ezoterické propriety, včetně meditačních pomůcek, vonných tyčinek i tarotových karet jsou součástí běžné ezoterické kultury, jak jsme se mohli dozvědět na přednášce o tarotových kartách MUDr. Dany Šaškové  29. dubna v unikátním Muzeu Vitráží, které je jediné svého druhu v Evropě, v Libyni u Lubence na Karlovarsku. Poté byla slavnostně zahájena vernisáž výstavy tuctu ezoterických obrazů kartářky, spisovatelky a malíčky Kristiny Folprechtové, která zde bude k vidění až do konce letošního léta.

K vidění a obdivu byla vystavena řada líbivých pláten, jako kupříkladu Zamilovaná kartářka, Váha ve znamení draka či Panna i Vodnář. Nechybí ani další náměty, známé z horoskopů, včetně Blíženců, Berana, Střelce nebo třeba Raka.

Tečkou za zajímavou výstavou obrazů malířky Folprechtové je pak nabídka z knih, které talentovaná výtvarnice nejen napsala, ale i ilustrovala.

Pohádky a báje z Krušnohoří

Kristině Folprechtové před časem vydal Spolek pro záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni její čtvrtou knihu, tentokráte s rusovlasou krasavicí na poutavé obálce. Knížka Stříbrné rolničky s podtitulkem Povídky, pohádky a báchorky z Krušných hor tematicky navazuje na předchozí publikace z pera Kristiny Folprechtové: Z kapsáře tetky Dejmalky (2007), Čarozemě aneb čarodějnicí proti své vůli (2017, sbírka pověstí ze západočeského Lubence) a Dejmalka (2019, pohádky a pověsti z kraje pod Čertovkou).

Magie a kouzla, základní kameny žánru fantasy, jsou jádrem pověstí, pohádkových příběhů a ústně předávaných lidových historek, které autorka v představované knize oživila. Z námětů, které ji nabídl sám drsný kraj česko-německého pomezí, vznikla povídání o neuvěřitelných setkáních horníků se skřítky a permoníky při dolování stříbra, mědi, cínu i uranové rudy. Autorka živým perem dále čtivě přináší neotřelé vodnické příběhy z mystických míst Krušných hor, vyhlášených svými rašeliništi, močály, bažinami a lesnímu tůněmi, kde leckdo z vandrujících zmizel beze stopy, a zaznamenává i báchorky o svérázných místních usedlících.

Báječné příběhy, skvělé ilustrace

Malby Kristiny Folprechtové provází celou zdařilou publikaci a stejně jako její příběhy doprovodné ilustrace vychází ze symboliky zvěrokruhu, který určuje i řazení obsahu: Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář a Ryby. Kdo se příliš nevyzná v řeči hvězd a horoskopech, ten si jistě rád především nalistuje to své znamení, aby se o sobě dozvěděl vše podstatné. Půvabné knižní ilustrace jsou v originále obrazy na plátně, které je možné shlédnout mj. v Lubenci, v prodejní galerii manufaktury světově známých vitrážistů Jitky a Richarda Kantových.

Z ochutnávky jednotlivých kapitolek a příběhů, zaznamenaných na téměř dvou stech stranách knihy, vybíráme: O žárlivém hraběti Heřmanovi, Divý muž a vdova Truda, Alchymista Aurelius a Purpurové srdce, O čertovských úkladech, které občas nevyjdou nebo třeba O zachráněné vodnické svatbě nebo Peklo v betlémech. Co povídka, pohádka či báchorka, to zábavné i poučné čtení, nejen pro děti a mládež, ale především pro dospělé, kdy zvláště mužskou část potěší líbezné dívčí a ženské tvary z obrazů Kristiny Folprechtové.

Curriculum vitae

Kristina Folprechtová, rozená Sheinpflugová se narodila 1940 v Lomu u Mostu. V letech 1958 – 1964 studovala obor malba u akademického malíře. doc. Kamila Linharta, CSc, 1979 – 1985 pak na konzervatoři v Ústí nad Labem.

Kunsthistorik Jaroslav Brožek o ní v jednom z katalogů napsal:

„Je figuralistka, pro níž malování není opakování dosaženého, nýbrž neustálé objevování nového. Folprechtiny obrazy nás zaujmou především svou citlivou, až něžnou snovou malbou a kouzelným barevným spektrem…“

Díla Kristiny Folprchtové jsou v řadě soukromých i veřejných sbírkách v ČR, Německu i v Kanadě. Vlastní je mnoho podniků a institucí. Kristina Folprechtová má za sebou vysoký počet samostatných výstav, doma i v zahraničí.

Dnes žije v Lubenci nedaleko Karlových Var. Je malířkou, šperkařkou a v neposlední řadě i spisovatelkou. Kniha Stříbrné rolničky je, jak již jsme shora naznačili, její čtvrtou publikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…