Ivan Černý: Třikrát nakladatelství Olympia

08.12.2023 16:02

Dobré čtení na dlouhé zimní večery právě vyšlo v populárním pražském vydavatelství. Představované trio publikací s lákavými obálkami, představované následujícími řády, bezesporu potěší každého čtenáře, a to nejen o Vánocích. Nabídka je to skutečně pestrá. Od takřka neuvěřitelného životopisného románu přes jedinečnou osobní zpověď výjimečného, společensky angažovaného člověka, až po literaturu faktů, zabývající se naší dobou, takříkajíc vymknuté z kloubů. Pro každého tedy něco. Záleží na vkusu a zvídavosti jednotlivých čtenářů. I když upřímně, co kus, to zajímavé a nejen zábavné čtení…

Ivan Černý: Třikrát nakladatelství Olympia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení nové knihy Marty Novákové a Ivana Pilného Rozum v koncích

Kniha autorů Martina Mahdala a Markéty Adamcové z edice 20. století živým scénáristickým jazykem zaznamenává skutečný příběh jedné z obětí tzv. Berdychova gangu. Anotace na zadní obálce představovaného paperbecku o více jak třech stech stranách říká:

Devadesátá léta minulého století byla velmi pozoruhodná. Přerod východních států, do té doby patřících do „východního bloku“, probíhal v duchu bezvládí, živelného obchodování, korupce a nezákonných podvodů. Ani o vraždy a nejrůznější vyřizování si účtů nebyla nouze. Své o tom ví také spoluautor Martin Mahdal, na základě jehož vyprávění kniha vznikla.

Publikace je dělena do čtyř dílů: Podnikání, zdroj radosti i zkázy, Soudce má vždycky pravdu, i když je to soudkyně, Ta naše Kartouza česká a závěrem Pomsta sladší medu.

O napínavosti obsahu svědčí již jen letmý pohled do obsahu: Malá privatizace, Štěstí přeje připraveným, Přepadení kamionu, Jak z toho ven, První vyšetřování či Kriminálníci jsou různí nebo za to se ještě dneska zavírá?

Martin Mahdal je filmový scénárista, režisér a dramaturg, do roku 1998 se věnuje dokumentaristické tvorbě. Natáčel nejen v řadě evropských zemí, v Kanadě i na Kavkaze. Do současné doby natočil na 190 dokumentárních filmů. Markéta Adamcová je scénáristka a producentka. S Mahdalem spolupracovala mj. na filmu Sedm hvězd nad náhorním Karabachem a společně vydala tato tvůrčí dvojice v Olympii knihu Zákon pěti klasů o ukrajinském hladomoru ve 30.letech minulého století.

Z kriminálu do parlamentu a zpět?

Kniha Jiřího Štětiny, lékaře, anesteziologa, záchranáře a politika podrobně popisuje jeho osobní likvidaci nejenom v oboru záchranářství, ale i pokus o jeho osobní dehonestaci v životě i to proč vstoupil v roce 2010 jako poslanec PS PČR za stranu Věci veřejné a co vše poté následovalo.

Publikace byla zařazena do edice Memoáry a společnost a je tím nejlepším, co v ní dosud vyšlo.

Skládá se ze sedmi oddílů: Dětství a mládí, Vojákem a policistou, Lékařem, Záchranka v Hradci Králové a v České republice, jak mě dostat do kriminálu, Politikem bez osobního přičinění a ambicí a Soud nad vlastním životem aneb Poučení.

MUDr. Jiří Štětina je absolvent Lékařské fakulty hygienické University Karlovy v Praze (1958 – 1964). V roce 1980 založil Záchrannou službu v Hradci Králové, kterou dále rozvíjel a budoval nejenom v krajském městě, ale i v celé republice až do roku 2002. Byl mj. spoluzakladatelem Svazu českých lékařů (1990) a publikoval více než 50 prací v odborných časopisech, měl bohatou přednáškovou činnost doma i v zahraničí. V roce 2001 obdržel od tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse Čestnou medaili za záchranný integrovaný systém.

Rozum v koncích

Třetí svazek z představovaných publikací je z pera Ivana Pilného a Marty Novákové a vyšel v edici Fakta. Námětově i zpracováním mimořádná kniha by svým čtenářům měla otevřít doširoka oči s radou, příliš se nespoléhat na současnou mediální scénu, internet, sociální sítě i „dobře ověřené“ statistiky a údaje.

Přečíst by si ji především měli, a nejenom to - pracovat s jejím obsahem a informacemi v ní uveřejněnými, by měli poctiví žurnalisté, politologové i učitelé, na jejichž bedrech leží tíha vzdělávání našich dětí.

„Zbláznil se svět úplně?“ jak se ptají autoři na zadní obálce své knihy. A hned dodávají. „ Chápeme, že v dnešním světě je obtížné se orientovat. Bylo dříve líp a teď je hůř? Nebo jest to právě naopak? Ztrácíme historickou paměť dříve, než nás postihne alzheimer. Nejvyšší čas zapojit to nejdůležitější, čím nás příroda nebo bůh obdařil – náš mozek. Nestačí k myšlení využívat tu správnou část našeho těla, hledejme svůj způsob, jak obnovit a posílit kritické myšlení. Jak říkal Henry Ford: „myšlení je nejtěžší práce, proto se jí tak málo lidí věnuje.“

Mýty a fakta a jak dál…

Kniha má tři části. První proti sobě staví mýty a fakta. Jsou v ní rozebraná témata jako klimatické změny, krize identity, krize kapitalismu, umělé inteligence a genetického inženýrství. Druhá hledá důvody, proč je zdravý rozum tak kriticky nedostatkové zboží. Ve třetí kapitole spoluautoři hledají nástroje, jak tuto vlastnost posílit nebo obnovit.

K diskusi, zda se jim to povedlo nebo ne, je možné se zapojit na webových stránkách www.olympiaforum.cz

Ivan Pilný je mj. ředitelem Microsoftu a politicky činný v nejrůznějších vysokých funkcích, svého času kupř. minstr financí či náměstek ministra průmyslu a obchodu, autor jedenácti knih.

Marta Nováková, podnikatelka a manažerka se zkušenostmi prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu, ministryně průmyslu a obchodu, investorka v TV show Den D. Její motto zní: Využívání tzv. zdravého rozumu každého z nás je klíčové pro naše budoucí přežití, člověka i lidstva!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…