Ivan Hoffman: Boj o velvyslance

02.06.2013 13:49

V zápase o vliv na českou diplomacii jde ministru zahraničí, ale i premiérovi a prezidentovi o princip. Hraje se prý o vyjasnění kompetencí, čili o moc. To jen z odstupu to vypadá jako poněkud žabomyší spor lidí, co si nemohou přijít na jméno.

Ivan Hoffman: Boj o velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Uvěříme-li politikům, že nejde o nic osobního a jmenování velvyslanců brání pouze různý výklad zákonem nejednoznačně vymezených pravomocí, pak by do sporu měl vstoupit nezávislý arbitr, nejlépe soud. Pánové Zeman a Schwarzenberg se totiž sotva domluví. Sporem se úspěšně mediálně profilují a domluvit se vlastně vůbec nemají zapotřebí.

Záměr ministra zahraničí vysílat prezidentem nepodepsané velvyslanecké kandidáty na nižší diplomatické pozice, je tedy dobrým plánem „B“ na zbytek Schwarzenbergova funkčního období. Česká diplomacie to nepochybně přežije, neboť jak plyne z Vídeňské úmluvy o diplomacii, mezi šéfy misí se ohledně jejich zařazení do různých tříd nečiní rozdíly. Tedy kromě pořadí a etikety. A stálému či dočasnému vedoucímu zahraniční mise stačí na pracovní smlouvě podpis ministra. Na podpis prezidenta si pak kandidáti na velvyslance nepochybně raději počkají v cizině, protože za výrazně zajímavější plat, než jaký by brali při čekání doma.

V politickém sporu o jmenování velvyslanců nejde o velvyslance, nýbrž o politiku. Nově se definuje role prezidenta. Miloš Zeman usiluje s ohledem na silnější mandát z přímé volby o větší vliv na úkor politiků volených nepřímo. Akce ovšem plodí reakci a politici budou prezidentův vliv naopak osekávat až na naprosté minimum. Jelikož Miloš Zeman pohrdá novináři, nemůže počítat s podporou médií, ani kdyby přišel s něčím rozumným. Bude soustavně líčen jako izolovaný potížista. Prezidentovi je zdá se pro nejbližší léta v médiích rezervována pozice někde mezi žádoucím úlovkem a vítaným soustem. Z velké míry si ovšem za to může sám. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…