Ivan Jordák: Každému, co jeho jest

14.03.2020 9:20

Světem prochází strašidlo coronaviru. Každý o něm něco slyšel. Každý, jedině snad vyjma domorodců někde v nitru ostrovů v Tichomoří, nebo Indiánů v Amazonském pralese, pocítil někdy obavy, že by ho nebo jeho blízké mohl coronavirus napadnout, nebo negativní dopady provázející vládní opatření proti jeho šíření.

Ivan Jordák: Každému, co jeho jest
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Až příliš situace kolem něj připomíná hru Karla Čapka, „Bílá nemoc“, pouze Dr. Galén je stále marně hledán. Nevím, jak jinde, ale v Česku se na coronavirus reaguje obvyklým způsobem. Jednak vtipy o něm a o opatřeních proti němu. Jednak vzájemným napadáním skupin obyvatelstva. Ani jedno proti coronaviru nepomůže, ale to první aspoň zlepší náladu.

V současné době byl vyhlášen nouzový stav vládou ČR. Reakce opozičních politiků je dvojí. Mělo vše přijít mnohem dříve, dalo by se vše řešit lépe. Obdobná je reakce médií, vylepšená tím, že některá z nich chtějí od členů vlády slyšet odpovědi, které jim nemohou dát, a tak je za to napadají. Obyvatelstvo reaguje jak jindy. Máme svých starostí dost, abychom se starali ještě o toto. Někteří veřejně prohlašují, že je ani nenapadne dodržovat vyhlášená nařízení, máme přece svobodu. A tak dáváme jiskřičku k jiskřičce, aby byl co nejdříve pořádný oheň. Novinkou, proti minulosti, je přehadování mezi některými umělci a běžnými občany. Tedy těmi umělci, kteří začali volat, kdo jim zaplatí ušlý zisk z neuskutečněných představení, popřípadě výstav apod. A rozčílili se nad odpovědí, že nikdo. Podivil jsem se jejich hněvu, spíše jeho příčině. Vždyť řada z nich oslavovala příchod tržního hospodářství a poučovala ostatní, co vše lidem přinese. Asi pozapomněli na kdysi, nám od malička vštěpované, že každá hůl má dva konce a každý svého štěstí strůjcem. Tedy přeloženo do běžného jazyka, mohu si přece vybrat, ale musím pak nést sám následky svého rozhodnutí. Tedy v dobách dobrých mám větší zisk než ostatní a zaslouženě, už i jen kvůli riziku, které jsem podstoupil. V dobách zlých mám více starostí, protože se o sebe musím postarat sám. A tak vzpomínám nejen na Bílou nemoc, ale i na jednoho hospodského, který neměl vysokou ekonomickou. Měl ale na pípě několik skleniček, kam házel barevné korálky, aby hned večer je sečetl a zjistil, jak na tom ten den je. Podle barvy těch korálků věděl, kolik ten den prodal piva a jakého, kolik vína, kolik a za kolik jídla, kolik tvrdého alkoholu. Končil tím, že mi při zvědavé otázce, proč to vlastně dělá, vždy řekl: „každý večer tak vím, jak na tom jsem. Kolik mohu si dát do rezervy na horší časy. Zda se mi to ještě vyplatí. Také vím, že ziskem jídla se najíme i my, ziskem piva zaplatím všechny náklady a daně, víno a kořalka mi tvoří reservu a pokud překročím určitou hranici, mohu se i rozšoupnout nad poměry.

Neodvažuji se nikomu nic doporučovat. Ale nastala doba, doufám stejně, jak ostatní, že nebude příliš dlouhá, která je zlá. A bude ještě horší, pokud nebudeme dodržovat zdánlivě prosté věci a chovat se k sobě jako lidé. Dovolím si připomenout ještě jednou tu Bílou nemoc a citát G. B. Shawa, „naučili jsme se plovat pod hladinou, jako ryby, létat v povětří, jako ptáci, zbývá už jediné, naučit se spolu žít, jak lidé.“

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.