Ivan Noveský: Příběh z jedné malé země, kdesi na Východě

26.07.2022 10:32

Aneb Jak beztrestně odklonit 74 miliard ze státního pokladu.

Ivan Noveský: Příběh z jedné malé země, kdesi na Východě
Foto: Archiv IN
Popisek: Ivan Noveský

Na dalekém Východě existuje země, kde nyní vládne náčelník Fialové péro se svou družinou, která byla dlouho odsouzena živořit pouze ze své práce a nyní si potřebuje vynahradit dlouhá léta strádání. Pro celou zemi náčelníka Fialové péro i okolní země vyrábí elektriku podnáčelník Holá hlava se svou družinou. A protože bojácní a hloupí domorodci náčelníka Fialové péro vůbec nemají tušení, jak lacino družina podnáčelníka Holá hlava vyrábí elektriku, může ji tato družina přeprodávat těmto domorodcům přes bazar v sousední zemi za 50-ti násobek výrobní ceny.

V sousední zemi, kde bazar za pouhé 50-ti násobné zvýšení ceny elektriky rýžuje šílené zisky, vládne náčelník Velký Olaf. Tento náčelník je ještě větší náčelník než náčelník Fialové péro. Náčelník Fialové péro je Velkému Olafovi podřízen a přes bazar platí náčelníkovi Velkému Olafovi „desátek“. Za to ho Velký Olaf nechává dále vládnout v jeho vlastní zemi. 

A domorodci, pod moudrou vládou Fialového péra a jeho družiny, stále radostně kupují vlastní elektriku za 50-ti násobek ceny. Vůbec jim zatím nedochází, že když nemají na zaplacení a zadlužují se u lichvářů, zanedlouho přijdou i o své chatrče. Také vůbec netuší, že nakonec přijdou i o svou práci v manufakturách, které zkrachují. Nyní jsou ale všichni domorodci celí šťastní, že již nemusí svítit svíčkami a loučemi, jako museli svítit jejich prapředci.  

Náčelník Fialové péro však nyní zjistil, že jemu a jeho oddané družině ani 50-ti násobek zisku nestačí. Rozhodl se proto, spolu se svým strážcem pokladu, Nabarveným vlasem, odklonit ze státního pokladu posledních 74 miliard. Ale protože i velký náčelník Fialové péro se bojí domorodců a dokonce i některých, níže postavených, členů své vlastní družiny, vymysleli tento geniální plán: 

Strážce pokladu Nabarvený vlas půjčí, v rozporu s kmenovými pravidly, družině podnáčelníka Holá hlava 74 miliard, navíc za zlomek běžných úroků. Podnáčelník Holá hlava těchto 74 miliard dá do bazaru, jako nevratnou zálohu, na to, že většinu elektriky, kterou vyrobí v příštích letech a o kterou ošidí své hloupé domorodce, prodá do bazaru. 

Náčelník Fialové péro, stejně jako strážce pokladu Nabarvený vlas, dnes již samozřejmě ví, že jeho hloupým domorodcům bude v příštích letech elektrika šíleně chybět. V sousedních zemích již elektrika chybí a proto jejich náčelníci již zakázali elektriku vyvážet, aby se jejich domorodci nebouřili, že nemají elektriku. 

Již dnes náčelník Fialové péro ví, že jeho domorodci nebudou mít dost elektriky a že bez elektriky by se mohli začít bouřit. A dnes již také náčelník ví, že se zanedlouho bude muset moudře rozhodnout, stejně jako se rozhodli náčelníci v okolních zemích. Bude totiž muset zakázat, výhradně ve veřejném zájmu svých domorodců, vyvážet elektriku do sousedních zemí i do bazaru. Náčelník Fialové péro proto již dnes ví, či alespoň tuší, že když strážce pokladu Nabarvený vlas půjčí podnáčelníkovi Holá hlava 74 miliard na kauci do bazaru, že bude stále vyvážet elektriku do bazaru a že když mu zakáže vývoz elektriky, nebude bazar muset tuto kauci vracet. 

Suma sumárum:

Náčelník Fialové péro, v dobré víře nechá svého strážce pokladu, aby půjčil či spíše daroval podnáčelníkovi Holá hlava 74 miliard, který těchto 74 miliard v dobré víře složí jako kauci do bazaru. Náčelník Fialové péro pak v dobré víře, a samozřejmě ve veřejném zájmu svých domorodců, zakáže vývoz elektriky a tím bazaru zůstane kauce 74 miliard. A podnáčelník Holá hlava nebude muset vracet do státního pokladu 74 miliard, protože mu to znemožnil svým zákazem vývozu elektriky náčelník Fialové péro se svojí družinou. Kdo by se pak zabýval tím, kde cesta té kauce 74 miliard přes bazar skončila??

Ivan Noveský – v energetice od roku 1978 v různých vedoucích pozicích

v roce 2001 zakládal ERÚ a v roce 2016/2017 byl jeho 1. místopředsedou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…