Ivan Štern: Nepatřičné obavy ministryně Müllerové

16.12.2012 17:36

To, že vláda svými revolučními reformami vytváří ve státní správě, dosud jakž takž fungující, nepřehlednou situaci a chaos, na to jsme si zvykli. Vytrénovaní jsme kupříkladu revolučně pojatou novou evidencí sociálně potřebných na úřadech práce v režii bývalého ministra práce Drábka, a rovněž revolučně pojatou evidencí motorových vozidel, kdy spousty řidičů byly nuceny porušovat zákon a jezdit bez evidenčního čísla.

Ivan Štern: Nepatřičné obavy ministryně Müllerové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Chaos a nepřehlednost způsobované vládou zatím postihovaly hlavně lidi zdravé, silné, u nichž lze očekávat jistou odolnost a schopnost následné regenerace. Nyní vláda svými chaotickými kroky s největší pravděpodobností zaútočí na lidi, kteří se kvůli hospodářské krizi ocitli v postavení nezaměstnaných. Ústavní soud je sice osvobodil od panské roboty, jež vláda nazývala eufemisticky veřejně prospěšné práce, vzápětí jim ale hrozí, že od ledna nebudou dostávat podporu v nezaměstnanosti vůbec. Ne proto, že by uváděli v omyl úřady či odmítali chodit na robotu.

Na scéně se opět v hlavní roli objevuje již tolikrát zpochybněná, lidmi sociálně potřebnými proklínaná sKarta, jež měla přinést jisté finanční instituci vcelku slušný job, jinak užitek žádný. Tentokrát jako hrozba lidem ocitnuvším se bez práce.

Jestliže po dlouhých tahanicích byla sKarta odpískána, a aby vláda tak zvaně neztratila tvář, má být používána jen ve výjimečných případech a jako náhradní občanský průkaz, příjemci sociálních dávek si ji i tak musejí vyzvednout, a jestliže se v nastalém chaosu podařilo přece jen do příslušných zákonů dopravit ustanovení, podle něhož příjemce sociální dávky sice musí povinně držet kartu, dokud ji však nedostane – a jejich rozdělování je rozloženo v čase – má se na něho pohlížet jako na člověka kartu držícího. Nehrozí mu, že by mu příslušní sociální úředníci odmítli vyplatit jím nárokované sociální dávky, protože nemá vyzvednutu sKartu.

Nicméně reformátorům z poslaneckých lavic trvale revolučně naladěné TOP09 se podařilo cestou přílepku k jinému zákonu dopravit do zákona o zaměstnanosti ustanovení, podle něhož nezaměstnaný, který nemá sKartu, nedostane od 1. ledna příštího roku podporu v nezaměstnanosti, aniž je tu respektována technická nemožnost tolika nezaměstnaným v tak krátké době – tedy do konce tohoto roku – sKarty rozdat, aniž je tu obdobně jako u jiných sociálních dávek uplatněna jakási přechodná doba.

Aby toho nebylo málo, ministryně práce Müllerová v reakci na zjištěnou situaci, před níž mimochodem už před měsícem varoval internetový zpravodajský server Aktuálně.cz, ve chvíli, kdy tento revolučně reformní nesmysl vznikl, předvedla, jak hluboko se pohybuje v právním bezvědomí.

Na otázku Aktuálně.cz, co s věcí chce podniknout, upozornila, že je především státní úředník a z titulu jejího postavení jí nepřísluší porušovat zákony. Tudíž – nestihne-li se do konce roku novela této nesmyslné novely, která podmiňuje výplatu podpory v nezaměstnanosti držením sKarty, nebude jednoduše nezaměstnaným podporu od 1. ledna vyplácet. Zákon jí to přece zakazuje.

Staří Římané měli trefné a ironické úsloví „Fiat iustitia, pereat mundi“, což lze volně přeložit jako: „Nechť zvítězí spravedlnost, i kdyby zhynul celý svět.“ Pojmem spravedlnost je tu míněn zákon, a ne spravedlnost v našem dnešním pojetí.

Politik úrovně paní ministryně Müllerové by měl mít podle mého alespoň právní vzdělání na takové úrovni, aby věděl, že nelze tupě uplatňovat ustanovení zákona, jestliže jde proti obecnému dobru. Jím nepochybně je snaha společnosti usnadnit životní situaci lidem, kteří se ocitli bez práce, cestou finanční podpory. Trvání na jakési kartičce, aniž ta kartička má v souvislosti s podporou v nezaměstnanosti cokoli společného, je přinejmenším asociální.

Každý odpovědný činitel má možnost v takovém případě zákon vykládat tak, aby zmírnil jeho případnou a nepřípadnou tvrdost. A ne strašit bezmocné nezaměstnané, že se v lednu ocitnou zcela bez prostředků, jen proto, že se paní ministryni nechce jít do rizika, nepodaří-li se věc urychleně vyřešit cestou legislativní ještě do konce tohoto roku.

A hádejte jak? Přílepkem k jinému zákonu! 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla