Ivo Fencl: Malý Mikuláš byl původně komiks

26.07.2018 20:33

První příběh „malého Mikuláše“ byl uveřejněn 25. září 1955 v belgickém týdeníku Le Moustigue a ještě to nebyla povídka, ale barevný komiks o tuctu polí.

Ivo Fencl: Malý Mikuláš byl původně komiks
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Od dámy, která navštíví rodinu, dostane malý syn buben a je nadšen, takže tatínek randál brzy nemůže vydržet. Ale maminka míní, že se „malý“ musí zabavit. Je mu tedy ponechána volnost. Teprve večer nastane ticho, ale pro změnu zazvoní Durda, teprve si stěžuje, a protože Mikulášův táta má náhodou popruh bubínku přes rameno, soused jej považuje za původce hudby. Dojde k hádce a potyčce, ale tu se otevře okno a dospělým vyčiní sám Mikuláš, který v „randálu“ nemůže spát.

Belgický časopis uveřejnil do 20. května 1956 ještě 27 komiksů o Mikulášovi a 29. března 1959 následovala v jiném týdeníku Sud-Ouest Dimanche prvá Goscinnyho povídka s tímto hrdinou. Ilustracemi ji opět doplnil prozaikův přítel Sempé. Od následujícího roku začaly příhody vycházet knižně a ze sousloví „malý Mikuláš“ se stal pojem.

V některých případech vyšel přitom Goscinny z původního komiksu a jeho první knižní vydání (2017, u nás hned letos) závěrem předvádí dvě takové variace, a to na povídkách Kolo a Na pláži je to senzační. Jak zjistíme, jednotlivé části seriálu ještě neměly tituly, nicméně témata bicyklu a písků pláže se vynořila už v nich.

Povídky přebíral v letech šedesátých taky československý časopis Ohníček a jeho redakce posléze požádala mladého Vojtěcha Steklače, aby vytvořil obdobný cyklus. Vznikly tak Boříkovy lapálie, jejichžSempé Goscinny přebal původní, autorem ještě nepřepracovanou verzi začalo nakladatelství Albatros knižně reeditovat loni. První svazek Boříkovy ohníčkové lapálie obsahuje pětačtyřicet těchto příhod z let 1968–1970 i včetně jediné delší Jak jsme letěli balonem, která poprvé vyšla teprve v první, dnes poměrně cenné knížce (1970). Nezapomeňme ovšem dodat, že Steklačovi jeho sérii neilustroval Sempé, nýbrž Vladimír Renčín.

Pokud vím, nikdo se ještě veřejně nepokusil srovnat charakter a hlavně vývoj obou hrdinů a cyklů v nějaké systematičtěji pojaté práci.

Autor původní, belgické řady René Goscinny (1926–1977) se dožil jedenapadesáti let a je i původcem Asterixe, Šťastného Luka, řady dalších méně známých hrdinů a rovněž vícera scénářů pro filmy, mezi nimiž dodnes vynikají Krysy z temnot (1974, https://www.youtube.com/watch?v=mJdoQQDKxuU).

Sempé (*1932) žije.

René Goscinny a Jean-Jacques Sempé: Malý Mikuláš. Původní komiks
Kresby Jean-Jacques Sempé. Přeložily Kristýna Brunclíková a Tamara Sýkorová. Albatros 2018. 48 stran. ISBN 978-80-00-05097-3

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…