Ivo Strejček: Evropská komise že „ulehčuje farmářům“? Vtip, nebo drzost?

28.02.2024 11:24 | Glosa

Denní glosa Ivo Strejčka

Ivo Strejček: Evropská komise že „ulehčuje farmářům“? Vtip, nebo drzost?
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

V deníku Právo byl publikován text vedoucí Zastoupení Evropské komise v Praze Moniky Ladmanové s názvem „Komise farmářům naslouchá, míč je na straně států“. Není překvapením, že někdo, kdo v naší zemi zastupuje Evropskou komisi, nekriticky a neobjektivně hájí každé rozhodnutí této bruselské instituce, není překvapením, že tak činí s fanatickým nadšením, a proto vlastně ani překvapením není, jak snadno ve své argumentaci lže.

Na úvod sice autorka s lehkostí přiznává, že v protestech zemědělců „zaznívají požadavky, aby byli méně úředníky a více sedláky“, či že si „stěžují na nová ‚zelená‘ pravidla nebo na dovozy z Ukrajiny“, ale tvrdí, že „vinu (a odpověď) není možné hledat u bruselských úředníků“. Člověk se musí opakovaně štípnout do tváře, zda se mu taková argumentace nezdá.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49994 lidí

Základním kamenem evropského integračního procesu byla a je jednotná zemědělská politika. Architektura zemědělské politiky je výhradně bruselská. Celá desetiletí jsou ministři zemědělství jednotlivých členských států fakticky „pošťáky“, kteří do Bruselu přivezou splněné „domácí úkoly“, které jim Brusel předtím nařídil, aby si odtud odvezli úkoly nové.

Tuhé zemědělské regulace, rozsáhlé dotační programy a předepsané kvóty jsou produktem Evropské komise. Nařízení, kolik hektarů orné půdy musí farmáři povinně nechat ležet ladem, aby vyhověli „zelenému“ blouznění, není produktem Prahy, Varšavy nebo Budapešti, jak by nám ráda namluvila ředitelka velvyslanectví Evropské komise v Čechách. Je výsledkem zhoubného působení doktríny „boje za planetu“, které se tak dobře daří v bruselském pařeništi všech možných levicových ideologií. Povinné snižování počtu skotu si nevymyslely vlády národních států, ty jen (neomluvitelně) akceptují bruselský environmentální diktát. Tvrdit proto, že Brusel „dělá vše, aby ulehčil farmářům“, je skandální, neboť ideologickým hegemonem a faktickým vykonavatelem jednotné zemědělské politiky je Evropská komise. Tvrdit něco jiného je lež.

Argumentace, že „nyní je míč na straně členských států“, v situaci, kdy viníky v budování a provádění jednotné zemědělské politiky jsou prokazatelně evropské instituce, je nepřijatelná. Přebyrokratizovaný systém evropské zemědělské politiky, spojený se zemědělskými dotacemi i soustavnými inspekcemi a kontrolami, neprosadili farmáři, ba ani „strategické dialogy“ neorganizují zemědělci, to vše je „práce“ bruselských úředníků a na ně navěšených agrárních lobbyistů. Tvrdit, že „nyní to jsou ministři zemědělství“, kteří „mají rozhodnout, jakým směrem se chtějí, s expertní podporou Komise, vydat“, je bruselským vymlouváním se a svalováním odpovědnosti na někoho jiného. „Míč na straně národních států“ není (ačkoli ty mají svého másla na hlavě dost). Míč je na straně Evropské komise, ta je vinna.

Blíží se volby do Evropského parlamentu a zdá se, že zajímavé podpory mohou u voličů získat strany, které jsou k bruselským institucím kritické. Je tedy v zájmu Bruselu, aby prostřednictvím „expozitur Evropské komise“ v jednotlivých členských státech (a ta pražská, jak je vidět, už se činí) využil všech příležitostí ujistit voliče, že „ne hodný Brusel, to vaše vlády všechno kazí“.

Je to jen nemístný vtip, nebo do nebe volající drzost?

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…