Ivo Strejček: Souvisí spolu odvolání Melnyka a Perebyjnise? Proč ta ubohá „výstavka“ na Letné?

14.07.2022 16:32 | Glosa

Denní glosa Ivo Strejčka

Ivo Strejček: Souvisí spolu odvolání Melnyka a Perebyjnise? Proč ta ubohá „výstavka“ na Letné?
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Prezident Zelenskyj odvolal pět ukrajinských velvyslanců. Z Německa odejde ukrajinský nacionalista Melnyk, z České republiky Perebyjnis.

Melnykova politická agresivita a drzost, se kterými si v Německu počínal, sledovaly ukrajinské cíle. Nepokrytě se vměšoval do německé zahraniční politiky, určil, že německý prezident Steinmeier pro své (podle Melnyka) „dlouhodobě proruské postoje“ nemůže odjet na Ukrajinu, vydával hodnotící soudy, zda má či nemá Německo kupovat ruský plyn, kritizoval Němce za „liknavost v dodávkách těžkých zbraní na Ukrajinu“. Ale vaz mu zlomily až jeho poslední věty: „Bandera nebyl masovým vrahem Židů a Poláků“. Tak otevřenou obhajobu řádění ukrajinských nacionalistů v průběhu druhé světové války už nešlo z Kyjeva krýt. V Německu a před Polskem. Odvolání Melnyka je tak Zelenského „z nouze ctnost“ - vstřícné gesto vůči Německu a Polsku spojené s odvoláním několika dalších „aby se neřeklo“. Tedy i Perebyjnise v Praze.

Nepřijatelné a ubohé. Jedině tak lze hodnotit „výstavku“ několika kusů zničené ruské válečné techniky v Praze na Letné (původně měla být tato demonstrace ubohosti zorganizována na prostranství před Rudolfinem!). Proč to děláme? Kdo to platí? Co má být smyslem něčeho tak ponižujícího? Co tím chceme demonstrovat? A komu?

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Chceme-li se touto hřibovsko-rakušanovskou ubohostí snížit k lacinému ponížení Ruska, pak už by tomuto „spektáklu“ chyběl pouze průvod ruských zajatců Prahou - bez opasků, sužovaných úplavicí. Tento obraz historie zná a my si i mysleli, že do historie také už jen patří.

Jak snadné je být statečný na Letné v klidu letní metropole! Jak zahanbující je sledovat počínání české politické třídy!

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.