Ivo Strejček: Tři nevěřícná povzdechnutí

08.11.2023 11:24 | Glosa

Denní glosa Ivo Strejčka

Ivo Strejček: Tři nevěřícná povzdechnutí
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Na stránkách jednoho z českých tištěných médií dumá europoslanec z TOP 09 (opravuji ze Spolu) Niedermayer, „jak vrátit Evropu do první ligy“. Text není nijak objevný, je obrazem eurofederalistických názorů tohoto politika, v nichž – budiž mu přiznáno – je po léta konzistentní. A protože i my jsme v názorech na soudobý neblahý unifikační proces v EU konzistentní, s Niedermayerem zásadně nesouhlasíme.

Europoslanec začíná zvoláním, že „konkurenceschopnost Evropské unie určí náš budoucí ekonomický růst“. I laik si musí po vyslovení takového nesmyslu položit otázku, jak je možné, že tento člověk mohl být kdysi členem Bankovní rady ČNB. Evropská unie přece žádnou konkurenceschopnost nemá, protože ji mít nemůže. Konkurenceschopné mohou být firmy či jednotlivé ekonomické subjekty, které se svými výrobky či službami vstupují na trh, ne Evropská unie. Ta „pouze“ vytváří legislativní rámec, konkurenceschopnost firem podporující či potlačující.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Kdyby se pan europoslanec díval na problém takovýma očima, musel by přiznat, že stohy Bruselem vynucovaných harmonizací, povinných regulací a dotací „na všechno“ jsou tím, co konkurenceschopnost ekonomických subjektů v EU ničí. Kdyby se evropští úředníci neustále nepletli firmám pod nohy, kdyby jim soustavně neztrpčovali život, kdyby je nechali svobodněji dýchat, nemuseli by lidé, jako europoslanec Niedermayer, lkát nad tím, že „v mnoha klíčových oblastech ekonomiky nám Asie a Amerika ukazují záda“.

A ještě drobnost: Niedermayerův text by si povinně měli přečíst někteří voliči ODS, aby si uvědomili, koho budou v rámci Spolu na jaře do Evropského parlamentu volit.

Bývalý prezident Miloš Zeman si posypal hlavu popelem a prohlásil, že se v Putinovi „totálně zmýlil“. O čem jeho „přiznání“ svědčí? Že si Putina historicky spojoval s něčím pozitivním, nebo že mu Putinův způsob uvažování či vládnutí nějak imponoval? Nebo se tímto výrokem Miloš Zeman, který se po léta vysmívá novinářům a častuje je nejrůznějšími urážkami, nakonec chce novinářům podbízet? Ať je tomu jakkoli, bývalý prezident Zeman tímto výrokem pouze potvrdil svůj letitý názor, že „jenom hlupák nemění své názory“. Ostatně právě tento Zemanův bonmot mu pomohl v politice leckdy otočit nečekaně kormidlo, na „staré“ názory zapomenout a lehce přijmout „nové“, v daném okamžiku samozřejmě ty výhodné názory.

Americká ornitologická společnost se chystá přejmenovat desítky druhů ptáků. Jejich druhová jména musí být „zcela neutrální a nesmí odkazovat na konkrétní osoby“. Někteří ptáci byli pojmenováni v době, „kdy bujela mizogynie a rasismus“, tvrdí šéfka amerických ornitologů Judith Scarlová. O své jméno tak přijdou například lesňáček Wilsonův, pojmenovaný podle přírodovědce Alexandera Wilsona (mimochodem nejvýznamnější americký ornitolog historie), nebo jeden z druhů amerického strnada, pojmenovaný podle konfederačního generála Johna McCowna. Napříště se nebude jmenovat strnad McCownův, ale strnad silnozobý, což prý „lépe vystihuje jeho fyziognomii“. Tak už i na ptáky v tom zblázněném progresivistickém světě došlo!

P. S.: Včera to bylo přesně osmdesát let od okamžiku, kdy Sovětská armáda dobyla Kyjev – a hrdě připomeňme i s významnou pomocí československých vojáků.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…