JUDr. Sváček je nevhodným a nepřijatelným kandidátem na místopředsedu Vrchního soudu

29.09.2014 18:20

Otevřený dopis ministryni Válkové od protikorupčních organizací.

JUDr. Sváček je nevhodným a nepřijatelným kandidátem na místopředsedu Vrchního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Vážená paní ministryně,

obracíme se na Vás ve věci jmenování JUDr. Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

Domníváme se, že JUDr. Sváček je nevhodným a nepřijatelným kandidátem na tuto funkci a jeho případné jmenování přispěje k nedůvěryhodnosti této významné instituce.

Připomínáme, že Senát z důvodů závažných pochybností o osobě JUDr. Sváčka dvakrát odmítl jeho nominaci na post ústavního soudce. Domníváme se, že funkce místopředsedy vrchního soudu je rovněž velmi významný post ovlivňující chod celé justice a důvěryhodnost justice v očích občanů ČR.

Konkrétní zásadní výhrady k JUDr. Janu Sváčkovi jsou tyto:

  • JUDr. Sváček jako soudce zatajoval své členství v KSČ, o němž dokonce v televizi Prima 7.1.2011 lhal, když řekl, že byl kandidátem, ač byl řádným členem od 22.6.1989.
     
  • Jako předseda Městského soudu v Praze v rozporu s nálezem Ústavního soudu odmítal uvést stranickou minulost soudců před rokem 1989.
     
  • JUDr. Sváček se jako kandidát na člena KSČ stal v roce 1988 náměstkem pro věci trestní Obvodního soudu pro Prahu 8, kde se projednávaly žaloby v souvislosti s demonstracemi, šířením opozičních tiskovin a činností Charty 77.
     
  • Po roce 1989 z titulu své funkce předsedy Městského soudu v Praze do různých funkcí navrhl či jmenoval osoby s podivnou minulostí (například soudce JUDr. Karla Kudláčka, předsedy Obvodních soudů pro Prahu 5 a 6, insolvenční správce).
     
  • V médiích byly zdokumentovány podezřelé kontakty JUDr. Sváčka s lidmi, kteří jsou zapojeni do klientelistických vazeb (např. kontakty s lobbistou Tomášem Hrdličkou, jméno JUDr. Sváčka figuruje v telefonních hovorech členů konkursní mafie soudce Berky a v záznamech stíhaných manažerů Komerční banky, přičemž je o něm hovořeno jako o člověku, s nímž tito lidé mohou projednat „své problémy“).
     
  • JUDr. Sváček působil ve sboru právních poradců prezidenta Václava Klause, přičemž dosud není známo, s kterými svými právními poradci prezident Václav Klaus konzultoval skandální amnestii, která vedla k omilostnění nejzávažnějších hospodářských zločinů s miliardovými škodami.

Jsme přesvědčeni, že kandidáti na tak významný post, jako je místopředseda Vrchního soudu v Praze, by měli splňovat nejen požadavek odborné způsobilosti a trestní a etické bezúhonnosti, ale měli by také být garantem hodnot právního státu proti účelovému sloužení práva politickým a jiným zájmům.

Z výše uvedeného je zřejmé, že JUDr. Jan Sváček tyto požadavky nesplňuje a jeho případné jmenování by dokonce mohlo představovat bezpečnostní riziko.

Máme pochybnosti o tom, zda výběrové řízení na Vrchním soudu v Praze proběhlo dostatečně transparentním způsobem a zabývalo se výše uvedenými informacemi, které jsou dlouhodobě známé a které vedly Senát k opakovanému odmítnutí nominace JUDr. Sváčka na post ústavního soudce.

Každopádně se domníváme, že uvedené informace zpochybňují důvěryhodnost JUDr. Sváčka, přičemž jsou nesrovnatelně závažnější než ty, které byly nedávno uváděny v neprospěch soudce Jana Veselého, a nakonec vedly k vypsání nového výběrového řízení na funkci předsedy Krajského soudu v Ústí n. L.

Vážená paní ministryně, věříme, že uvedené argumenty jsou dostatečně závažné, abyste nejmenovala JUDr. Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

S úctou

Za platformu Vraťte nám stát!
Václav Němec

Za Nadační fond proti korupci
Petr Soukenka

Za Veřejnost proti korupci
Jan Štern

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…