Jan Bednář: Alarm kolem nové irácké krize

17.06.2014 22:22

Bílý dům v úterý oznámil, že Spojené státy posílají okamžitě 275 vojáků na obranu a zabezpečení amerického velvyslanectví v Bagdádu proti případnému napadení islámskými extrémisty. Hrozí nutnost evakuace personálu velvyslanectví a Pentagon zároveň posiluje také námořní jednotky v oblasti.

Jan Bednář: Alarm kolem nové irácké krize
Foto: Archiv
Popisek: Irák

V Perském zálivu je nyní americká letadlová loď George H. W. Bush a pět dalších amerických vojenských plavidel a na jejich palubě je v pohotovosti 500 příslušníků americké námořní pěchoty a desítky vrtulníků, které by mohly zasáhnout v Iráku. 

Vzhledem k vývoji posledních dnů, kdy islámští militanti tzv. Islámského státu v Iráku a Sýrii postoupili až k okraji hlavního města Bagdádu, je tamní situace velmi znepokojující. 

Dosud velmi rychlý postup povstalců se nyní sice zpomalil, ale irácká vládní vojska nejsou zřejmě schopna povstalce zastavit anebo zahnat zpět. Statisíce lidí jsou prý na útěku a irácká vláda narychlo svolává dobrovolníky, kteří by se měli postavit proti postupujícím islámským ozbrojencům. 

Postup islamistů doprovázejí zprávy o masakrech a popravách vojáků irácké vládní armády a odstrašující filmové záběry takových událostí vystavují sami džihádisté na internetu. 

Americký prezident Obama sice v minulých dnech jednoznačně vyloučil novou americkou vojenskou intervenci Iráku, ale nevyloučil výslovně případný letecký zásah proti militantům. A zdá se, že americká armáda je na takový zákrok připravena. 

Ministr zahraničí John Kerry v pondělí připustil, že eventuální nálety na Irák v této chvíli americká vláda skutečně zvažuje. „Nevyřešilo by to všechno,“ řekl Kerry, „ale je to jedna z možností, jak zastavit postup konvojů a nákladních automobilů a terorizování lidí.“ „Jestliže jsou lidé zabíjeni a hromadně masakrováni, je třeba něco udělat,“ dodal ministr Kerry. 

Jinou možností, o níž se nyní vážně uvažuje mezi americkými diplomaty a politiky, je vojenská spolupráce s Íránem. Po mnoha letech otevřeného vzájemného nepřátelství mezi Spojenými státy a Íránem by to byl skutečně velký paradox. 

Írán ale hraje v této oblasti klíčovou roli. Stojí totiž na straně současné irácké vlády, v níž převažují šíité, zatímco islámští povstalci jsou sunité. 

Náměstek amerického ministra zahraničí William Burns, který je právě ve Vídni na jednání Mezinárodní agentury pro atomovou energii o íránském jaderném programu, vedl v pondělí o případné vojenské spolupráci obou zemí „velmi krátkou diskusi“ s íránskými činiteli. 

Potvrdila to mluvčí amerického ministerstva zahraničí a ministr Kerry v této souvislosti uvedl, že „nevylučuje nic, co by mohlo přispět k zajištění stability“. „Jde nám o omezení násilí a udržení územní integrity Iráku,“ řekl Kerry, „a o eliminaci vnějších teroristických sil, které zemi rozbíjejí.“ 

K jakékoli vojenské akci proti iráckým povstalcům by však musel dát rozkaz prezident Obama, a to po všech dosavadních zkušenostech Spojených států v Iráku opravdu není moc pravděpodobné.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…