Jan Bednář: USA a Čína čelí oteplování planety

14.11.2014 11:41

Největším překvapením nynější cesty amerického prezidenta Baracka Obamy do Asie je zřejmě dohoda mezi Spojenými státy a Čínou o chystaném omezování emisí škodlivých průmyslových plynů do ovzduší.

Jan Bednář: USA a Čína čelí oteplování planety
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Dohoda, kterou ohlásili prezidenti obou zemí na společné tiskové konferenci ve středu v Pekingu a o níž předtím vyjednávali odborníci řadu měsíců, znamená opravdu zásadní průlom v otázce ochrany životního prostředí na naší planetě. 

Je totiž třeba si uvědomit, že Čína a Spojené státy představují nejen dvě nejsilnější světové ekonomiky, které spotřebovávají největší množství energie, ale že jsou to také země, které globálně nejvíce škodí životnímu prostředí – zamořují ovzduší a dohromady produkují asi 40 procent skleníkových plynů.

Jejich dohoda je tak pro udržení ekologické rovnováhy na Zemi naprosto zásadní a veškerá dosavadní jednání na všech mezinárodních konferencích, věnovaných této problematice, vždy narážela na otázku: „A co Čína a další rozvojové země, které se o ekologii nestarají?“

Je jasné, že bez spolupráce Číny s vyspělým průmyslovým světem vůbec nebude možné účinně zakročit proti globálnímu oteplování, to si dobře uvědomují všichni účastníci diskusí na toto téma.

A dlouho se zdálo, že Čína se k žádné takové dohodě nemá. Stejně jako představitelé jiných rozvojových zemí se čínští činitelé často chovali skoro jako by byli hluší anebo říkali jen něco v tom smyslu, že i nynější průmyslově vyspělý svět měl období, kdy nezřízeně drancoval přírodní zdroje bez ohledu na ekologické následky. Takže proč by to teď dělali oni jinak.

Proto skutečnost, že nyní Čína přistoupila na dohodu se Spojenými státy a zavázala se k budoucímu omezení emisí skleníkových plynů, má především symbolický význam.

Naznačuje cestu, kterou se svět nyní může vydat a umožňuje vyjednávání s dalšími zeměmi bez dosud obvyklého alibismu, který spočíval v jednoduchém kalkulu - „když se neuskromní Čína, tak nemá smysl, abychom se uskromňovali my,“ neboť by to nemělo žádný praktický význam.

Ačkoli je to jen první krok, americko-čínská dohoda přináší aspoň naději, že se svět neřítí zcela bezhlavě do záhuby. Hlavní mezinárodní jednání o boji proti globálnímu oteplování se uskuteční už příští rok.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…