Jan Bureš: Američané rozjíždějí útraty a Evropa se těší na čtvrteční summit

16.10.2012 10:43

Na trzích je znovu veselo, protože americký nákupní košík je v poslední době překvapivě plný.

Jan Bureš: Američané rozjíždějí útraty a Evropa se těší na čtvrteční summit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

V posledních třech měsících rostly útraty Američanů každý měsíc zhruba o procento. Nejlépe se dařilo elektronice, jejíž prodeje za poslední kvartál vzrostly o více než osm procent. To je z části díky náběhu nového iPhonu 5, ale také celé řady jiných hraček jako tablet Google Nexus nebo nový telefon Samsung Galaxy S3. Zatímco Američané navyšují útraty za chytré technologické hračky, v posledních letech evidentně méně navštěvují restaurace a šetří na oblečení.

Tržní optimismus ale není v tuto chvíli hnaný pouze americkým spotřebitelem. Svojí roli hraje i dobrý rozjezd americké výsledkové sezóny a především pozitivní očekávání před summitem Evropské unie na konci tohoto týdne. Před tím by ale investoři měli být z řady důvodů spíše opatrní.

Jak ukázalo víkendové výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF), shoda na novém řeckém a španělském balíku teprve krystalizuje a na konci týdne k ní pravděpodobně ještě nedojde. I když Madrid může mít podle Financial Times žádost o pomoc připravenou v šuplíku, zřejmě ji odloží až na období po sérii regionálních voleb. Ty čekají Španěly v nadcházejících týdnech. Řecko zase podle posledních zpráv ještě nemá dokončené finální hodnocení Trojky. Evropští politici se sice plus mínus shodují s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na tom, že Řekové potřebují na své reformy víc času. Nikdo však Athénám zatím nechce dodatečný čas na reformy zaplatit. Rozhovory o dalších penězích pro Řecko, eventuálně o odpuštění části stávajících řeckých dluhů, tak budou ještě hodně napínavou politickou detektivkou.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…