Jan Bureš: Athény začínají v jednáních tahat za delší konec provazu

05.11.2013 9:59

Athény dnes startují další kolo tvrdých vyjednávání s Trojkou (MMF, ECB a EK). Jde o rozpočet na rok 2014. Zatímco podle výpočtů Trojky oproti původním plánům chybí v rozpočtu na rok 2014 přes 2 miliardy euro, podle řeckých odhadů je to pouze 500 milionů eur.

Jan Bureš: Athény začínají v jednáních tahat za delší konec provazu
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Je jasné, že se řeckému ministru financí nechce do dalšího kola škrtů v úřednických platech a do zvyšování daní. Poslední plán na zvýšení pozemkových daní vyvolává napříč Řeckem silný odpor (pravděpodobně i proto, že pozemkovým daním se dá velice těžko vyhnout) a přibližně dvacet poslanců vládní strany Antonio Samarase již odmítlo na konci tohoto měsíce pro zákon zvednout ruku. Řekové navíc  tentokrát mohou poprvé od startu krize tahat v jednáních s Trojkou za trochu delší konec provazu.

Hlavním argumentem na straně Athén je letošní lepší výběr daní a výkon hospodářství (oproti plánu). Současně si je třeba uvědomit, že řecká ekonomika prakticky vyrovnala deficit běžného účtu platební bilance.V roce 2008 přitom hospodařila se schodkem běžného účtu okolo 15 % HDP - to znamená, že na běžné hospodaření potřebovala ročně ze zahraničí injekci v hodnotě 15 % HDP (kapitálu, úvěrů) a nyní nepotřebuje prakticky nic. V podobném stavu je státní rozpočet. Ten se ze schodku okolo 10 % HDP tento rok dostal do primárního přebytku - to znamená, že bez splátek úroků z dluhu si řecký stát nepotřebuje půjčovat na trzích na běžné hospodaření. V jednání s Trojkou tak dochází k posunu v rozložení sil. Zatímco dříve bez dohody s věřiteli hrozilo, že Řekové nebudou mít na výplaty penzí, platů a sociálních dávek. Teď hrozí něco jiného - bez dohody Řecko jednoduše nebude mít na splátku jistiny a úroků svým věřitelům. Jinými slovy, je logické, aby tlak věřitelů na Athény pomalu polevoval.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …