Jan Bureš: ECB dává Kypru nůž na krk

22.03.2013 10:43

Série špatných zpráv z eurozóny - eskalace napětí na Kypru, horší podnikatelské nálady a rostoucí politické napětí v Itálii - přispěly k dalšímu tlaku na euro.

Jan Bureš: ECB dává Kypru nůž na krk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

 

Nálada se zhoršila i ve střední Evropě. Po mizerném výsledku německých a francouzských PMI (zpochybňujících náběh oživení v eurozóně) začali investoři prodávat i českou korunu. Měnový pár se tak během dne dostal na okamžik nad 25,80 EUR/CZK. Pokud situace na Kypru vyústí v neřízený odchod z eurozóny, může se koruna udržet pod tlakem a atakovat 26,00. Koruna může být v nejbližších dnech také nervózní z blížícího se zasedání ČNB. I když hospodářství za prognózou spíše zaostává a inflace je nižší, neměla by nicméně ČNB výrazně změnit předpokládanou trajektorii kurzu. I proto dál považujeme jiné než verbální intervence proti koruně nad 25,00 EUR/CZK za nepravděpodobné. Další eskalace napětí na Kypru se může na koruně sice podepsat, ale v tuto chvíli věříme, že úrovně okolo 26,00 EUR/CZK budou fungovat jako dostatečně pevné mantinely.
 
Včera ECB dala Kypru nůž na krk. Řekla, že pokud dohoda s Trojkou nebude na stole do pondělka, ztratí kyperské banky přístup k záchrannému balíku likvidity (ELA). Situace začíná být podle diplomatů v Bruselu poměrně vážná. Podle Wall Street Journal nedostal Brusel do včerejšího večera žádný protinávrh a vzájemná komunikace mezi Kyprem a Trojkou probíhala více skrze média. Moc možností, jak v krátkém časovém horizontu sehnat požadovaných 5,8 miliard euro (které by uvolnily dalších 10 miliard eur od Trojky na pomoc bankám) přitom Kypr nemá. Pokud se znovu nezamyslí nad zdaněním vkladů, s vysokou pravděpodobností bude mít našlápnuto ven z eurozóny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…