Jan Bureš: EU spustila další kolo sankcí proti Rusku, rubl i ruské akcie pod tlakem

12.09.2014 10:21

Evropská unie se rozhodla ode dneška spustit další kolo sankcí proti Rusku. Ruský rubl v reakci na frontě s dolarem oslabil na nová historická minima a ruské akcie ztratily skoro 3 %.

Jan Bureš: EU spustila další kolo sankcí proti Rusku, rubl i ruské akcie pod tlakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nervozita se přenesla i na evropské akciové trhy, které byly v lehké defenzivě (-0,5 %). Sankce proti Rusku v prvé řadě opět ztěžují ruským společnostem přístup k penězům ze zahraničí. V EU bude zakázáno obchodovat s novými akciemi a dluhem (přesahujícím splatnost třicet dní) pěti největších ruských státem ovládaných bank a třech největších zbrojařských a energetických společností. Další sankce se vztahují na poskytování služeb při průzkumu nových nalezišť ropy a plynu a na vývoz zbraní.

 Skladba sankcí není pro trhy překvapivá. Po otálení na konci minulého týdne ale možná část investorů počítala s tím, že si EU ponechá sankce v záloze pouze pro případ nedodržení dohodnutého příměří.Evropští politici nakonec ukázali ochotu postupovat proti Rusku o něco aktivněji (pravděpodobně v reakci na omezené dodávky plynu do Polska). Přijatá opatření pravděpodobně ještě zrychlí odliv kapitálu z Ruska. Kromě dnešního startu nových sankcí z dílny Bruselu totiž ve vzduchu visí ještě nové kolo amerických sankcí (prezident Obama o nich mluvil na začátku měsíce) a především ruská odvetná opatření. Ta se zatím soustředila na zákaz dovozů vybraných potravin. Kromě negativního dopadu na evropské vývozce ale tlačí vzhůru ruskou inflaci a omezují chuť tamních domácností utrácet.

 Z perspektivy české ekonomiky bude důležité sledovat především ruská protiopatření v oblasti automobilového průmyslu - to je zdaleka největší exportní artikl českých výrobců (tvoří více jak čtvrtinu českých vývozů do Ruska). Podle zpráv z médií je přitom právě omezení dovozů aut do Ruska reálným protitahem Moskvy.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…