Jan Bureš: Hillary versus Donald - sázky na růst sazeb v tvrdé předvolební kampani klesají

10.10.2016 12:30

Čísla z amerického trhu práce neskončila daleko od odhadu trhů. Rozhodně však nedokázala překvapit tak pozitivně, aby zamíchala současnými sázkami trhů na růst sazeb v USA.

Jan Bureš: Hillary versus Donald - sázky na růst sazeb v tvrdé předvolební kampani klesají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Šance na růst sazeb v prosinci zůstávají těsně nad 60 % a po posledních číslech investoři možná ještě o něco méně věří růstu sazeb v listopadu. K tomu pravděpodobně přispívá větší vyostřenost předvolební kampaně. Donald Trump po poslední sérii výroků ztrácí podporu uvnitř republikánské strany a i proto byla včerejší druhá televizní debata s Hillary Clintonovou plná relativně ostrých osobních střetů. Fed si pravděpodobně dvakrát rozmyslí, zda je v takové chvíli třeba přitahovat pozornost k měnové politice eventuálním zvýšením sazeb. To včera ostatně potvrdil i viceprezident Fedu Stanley Fischer, podle kterého si v tuto chvíli Fed může stále dovolit takticky vyčkávat na další vhodný okamžik ke zdražení peněz.

V tomto týdnu bude klíčové sledovat zveřejnění záznamu ze zářijového zasedání Fedu (středa), kde již tři členové chtěli zvýšit sazby. Bude důležité vidět, jak hluboké jsou dnešní rozpory uvnitř Fedu a jaké jsou tím pádem skutečné šance na růst sazeb do konce roku. Dalším důležitým dílem do skládačky bude zářijový výsledek amerického maloobchodu (pátek). Přes dobré výkony trhu práce totiž spotřeba ve třetím kvartále zatím viditelně zaostávala (srpnový maloobchod propadl o 0,3 %). Další zklamání by nebylo pro Fed a tím pádem ani pro dolar ničím příjemným.

V Evropě se maloobchodu a spotřebě zatím daří, trhy se ale naopak budou modlit, aby tento týden po prudkém červencovém propadu trochu ožil průmysl (středa). Vzhledem k relativně dobrým úrovním podnikatelských nálad by to mělo být na místě.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…