Jan Bureš: MMF výrazně srazil odhad růstu pro rozvíjející se trhy, proč jejich měny posilují?

24.07.2019 11:11

Mezinárodní měnový fond opět snížil svůj výhled. Oproti začátku roku tak srazil sázky na globální růst již o 0,3 procentního bodu na 3,2%.

Jan Bureš: MMF výrazně srazil odhad růstu pro rozvíjející se trhy, proč jejich měny posilují?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Příští rok by mohl podle MMF globální růst zrychlit na 3,5 %, to ovšem pouze za předpokladu, že se zmírní geopolitické napětí, nebudou dál eskalovat obchodní spory a nedojde na scénář “divokého brexitu”. Nepřekvapí tak, že MMF dál zdůrazňuje především negativní rizika a možnost dalšího snižování odhadů.

Hlavním důvodem pro zhoršení výhledu oproti dubnu jsou rozvíjející se ekonomiky - zejména v Jižní Americe byl růst oproti dubnu snížen o 0,8 procentního bodu. Dolů byly přepsány ovšem i čísla pro Indii, Čínu, Rusko nebo celou východní Evropu. Rozvíjející se ekonomiky tak zažijí pravděpodobně druhý nejslabší výsledek od roku 2002. Mezi vyspělými ekonomikami byla situace příznivější - dolů se přepisovaly už jen výhledy mezi nejotevřenějšími z nich (například v Německu) a někde se dokonce výhledy lehce vylepšily (USA). To ovšem vůbec nemohlo stačit vykompenzovat prudké zhoršení výhledu v rozvíjejícím se světě.

V tomto světle je zajímavé, že poslední týdny jsou to právě rozvíjející se trhy, jejichž měny viditelně zpevňují. Od začátku měsíce index MSCI emerging markets zpevnil skoro o 2 % a to díky měnám jako brazilský reál nebo mexické peso - to jsou lokality, kde MMF i ostatní instituce přepisobvaly výhledy vůbec nejagresivněji směrem dolů (o více než procentní bod). Vysvětlení této záhady je jednoduché - nejrizikovější regiony nejvíce profitují z plánované měnové expanze amerického Fedu (a částečně i ECB). Pokud se ovšem sázky trhů na agresivní snižování sazeb v USA nenaplní, budou zase první ”na ráně” v případě negativní korekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…