Jan Bureš: Německá podnikatelská nálada atakuje tříletá maxima

19.12.2016 17:00

Německá podnikatelská nálada v prosinci vystoupala na úroveň 111 bodu - dostala se tak do těsné blízkosti tříletých maxim. Rostlo především pozitivní hodnocení současné situace, které je nejlepší za posledních pět let.

Jan Bureš: Německá podnikatelská nálada atakuje tříletá maxima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podobnou zprávu přinesl minulý týden i průzkum PMI, kde z dotazníkových šetření vyplynulo, že exportně zaměřené podniky začínají výrazněji těžit ze slabého eura. Díky němu se výrazně vylepšují objednávky ze zahraničí a pomalu začínají růst inflační tlaky. Očekávání podniků zůstávají zatím opatrnější než hodnocení současné situace - podle našeho názoru zejména kvůli výraznému nárůstu politické nejistoty a poměrně nabitému volebnímu kalendáři v příštím roce.

Při pohledu do struktury indexu Ifo je vidět, že se nálada vylepšuje napříč všemi sektory - především pak v průmyslu, stavebnictví a velkoobchodě. Maloobchod sice zůstává oproti listopadu beze změny, celkově v něm však zůstává nálada v blízkosti letošních maxim a excelentní výsledky říjnového maloobchodu v kombinaci s dobrými čísly z trhu práce ukazují, že v tomto sektoru se není čeho bát.

Větší obavy vzbuzoval alespoň podle říjnových tvrdých čísel průmysl - ten v říjnu zpomalil své tempo na 1,2 % a za celou eurozónu dokonce na “pouze” 0,6 % meziročně. Ve vleku Německa a Evropy šláplo v říjnu na brzdu i Česko. Poslední nálady v průmyslu včetně dnešního indexu Ifo ale ukazují, že zpomalení průmyslu bude pravděpodobně pouze dočasné. Věříme nadále, že ekonomika eurozóny ve čtvrtém kvartále dále poroste tempem 0,3 % mezikvartálně (za celý rok 1,5-1,6 %) a na začátku příštího roku pravděpodobně zrychlí. Na trzích by silné PMI neměly sehrát výraznější roli a euru jen stěží pomohou, protože nezmění nic na uvažování Evropské centrální banky. Její cesta rokem 2017 je načrtnutá poměrně jednoznačně. Větší neznámou pro příští rok zůstává americký Fed.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…