Jan Bureš: Padající nálada v eurozóně = stabilní sazby ČNB

22.03.2019 16:58

Podnikatelská nálada v eurozóně v březnu znovu poklesla a je to stále především kvůli průmyslu, který nemůže najít pevnou půdu pod nohama. Služby celkový obrázek lehce vylepšují, zejména díky relativně dobré náladě na pracovním trhu.

Jan Bureš: Padající nálada v eurozóně = stabilní sazby ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podnikatelská nálada spadla na třetí nejslabší úrovně od roku 2014 - na 51,3 bodu z 51,9 bodu v únoru. Současně nálada v průmyslu spadla na nejnižší úrovně od roku 2013, a to zejména kvůli výraznému zhoršení výroby a nových objednávek - ty byly nejhorší od roku 2012. Zvlášť nepříjemný je vývoj v Německu, kde jsou nové objednávky nejhorší od dubna 2009 - tedy vrcholných propadů průmyslu po pádu investiční banky Lehman Brothers.

Je jasné, že německá ekonomika je jednou z nejvíce exponovaných vůči eventuálnímu tvrdému brexitu bez dohody a že ji také nejvíce z celé EU trápí zpomalující Čína. Poslední tvrdá data (průmysl za leden) sice ukazovala na opatrnou stabilizaci německého průmyslu, ale nejnovější podnikatelské nálady bezesporu znovu zvedají varovný prst. To i proto, že nejistota spojená s brexitem na trzích pravděpodobně přetrvá déle a zhoršování podnikatelských  nálad ještě nemusí být u konce.

Z pohledu ECB se s novými čísly v zásadě nic klíčového nemění. Centrální bankéři ve Frankfurtu rezignovali na růst sazeb v tomto roce a za tím si jednoduše budou stát. Zajímavější bude situace v Česku, kde si ČNB nechává dveře k utahování měnové politiky ještě otevřené. Poslední čísla z eurozóny ale hovoří jasně - vnější nejistoty přetrvávají a s dalším růstem sazeb není kam spěchat. Příští týden proto od ČNB očekáváme další rozhodnutí “beze změny”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…