Jan Bureš: Politici versus ČNB - válečná sekera opět vykopána?

12.08.2015 11:52

Česká národní banka se stala opět terčem kritiky politiků. Prezident Miloš Zeman spolu s šéfy obou komor Parlamentu Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem vyzvali centrální banku ke zmírnění intervencí. Slabý kurz podle nich poškozuje českou ekonomiku. Budou mít tyto verbální intervence na ČNB či na trhy nějaký efekt?

Jan Bureš: Politici versus ČNB - válečná sekera opět vykopána?
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Na chování centrální banky asi jen stěží. ČNB po zveřejnění své nové srpnové prognózy zdůraznila, že opuštění režimu před polovinou roku 2016 nepřipadá v úvahu. Tento názor je navíc pravděpodobně sdílen napříč celou bankovní radou. I “prezidentův muž” a pravděpodobný nový guvernér Jiří Rusnok v rozhovorech do médií hovoří v souvislosti s intervencemi zpravidla o potřebě kontinuity. Centrální banka tak bude asi dál tlak politiků víceméně ignorovat a načasování exitu po polovině roku 2016 bude vázat na vlastní inflační prognózu.

I na trzích tentokrát nebude mít politický apel nijak výrazný efekt. Koruna je již několik týdnů doslova přisátá na intervenční hranici 27,00 EUR/CZK a v tuto chvíli nemá prostor pro další zisky. Verbální intervence politiků jsou ale vedle dobrých domácích makro-čísel dalším důvodem, proč si v tuto chvíli bude muset koruna při pomyšlení na slabší úrovně nechat zajít chuť.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla