Jan Bureš: Sázky na konec intervencí rostou stejně jako překoupenost koruny

22.03.2017 11:12

Sázky na blížící se konec intervencí rostou. Podle posledních dostupných čísel o volné likviditě v českém bankovním sektoru věříme, že březen bude v otvírání dlouhých korunových pozic (a kumulaci devizových rezerv ČNB) jen o něco slabší než rekordní leden. V první polovině března vzrostly devizové rezervy ČNB odhadem o dalších 9,5 miliardy euro a od začátku intervencí pak skoro o 80 miliard euro. Velkou otázkou je, co za nárůstem devizových rezerv stojí?

Jan Bureš: Sázky na konec intervencí rostou stejně jako překoupenost koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Během dnešního dne vydáme analýzu, která se bude snažit na tuto otázku zevrubněji odpovědět. Hlavní závěry jsou následující. K dispozici máme zatím výsledky české platební bilance do konce ledna - do té doby vzrostly české devizové rezervy přibližně o 60 miliard eur. Odhadem za zhruba 12 miliardy eur stojí přirozené fundamenty domácí ekonomiky - bilance běžného a kapitálového účtu (přebytky zahraničního obchodu a transfery z EU očištěné o odliv dividend).

Dalších zhruba 8 miliard eur tvoří příliv přímých zahraničních investic - reinvestované zisky a investice delší povahy, které nebudou chtít vzít po ukončení intervencí rychle “nohy na ramena”.Nicméně zhruba dvě třetiny (okolo 40 miliard euro) na konci ledna tvořily ostatní a portfoliové investice (dluhopisy, vklady, derivátové pozice), které jsou s vysokou pravděpodobností “sázkami” na silnější korunu.

Tento díl koláče v únoru a v březnu pravděpodobně narostl nejvíce a může v tuto chvíli činit odhadem 50-60 miliard euro. To je několika násobně více, než jsou roční přebytky vnější bilance Česka. Zajímavé je také srovnání se Švýcarskem, kde se před koncem intervencí prakticky neexistovaly sázky na silnější frank a za růstem devizových rezerv stály skoro výhradně domácí fundamenty.



Podle těchto měřítek se zdá česká koruna překoupená - pokud budou chtít někteří hráči po vypnutí intervencí rychle likvidovat dlouhé pozice v korunách, budou se možná muset spolehnout na příchod nových investorů nebo na ochotu ČNB odprodat něco z nabobtnalých rezerv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…