Jan Bureš: Trable největší portugalské banky a riziko nákazy

11.07.2014 11:40

Problémy portugalské banky Espírito Santo nastartovaly na akciových trzích výprodej. Kdo je Espírito Santo a jak vážné jsou potíže portugalského bankovního sektoru?

Jan Bureš: Trable největší portugalské banky a riziko nákazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Portugalská banka byla pod tlakem už od května tohoto roku, kdy portugalský regulátor nařídil audit v její mateřské skupině Espírito Santo International. Ten odhalil vážné finanční problémy, které vyvrcholily tuto středu, kdy mateřská skupina - podle Wall Street Journal - nebyla schopna včas splatit krátkodobý dluh své švýcarské pobočky. Investoři se obávají, aby se problémy mateřské společnosti nepřenesly i na druhou největší portugalskou banku, která je součástí velice komplexního konglomerátu. Ten pravděpodobně částečně využíval banku k financování řady dalších nefinančních částí skupiny - od sítě hotelů přes developerskou společnost až po nemocnici. Jak moc je banka v tuto chvíli ohrožena zbytkem skupiny těžko domýšlet. Ukáží to pravděpodobně už nejbližší měsíce, kdy pod tlakem regulátora nastoupí do vedení banky nový nezávislý management.

Trhy tak zažívají určité déjà vu. Mají strach, aby krize jedné banky v jedné menší evropské ekonomice opět nebyla rozbuškou pro něco většího. V tuto chvíli ale vypadají potíže Espírito Santo sice jako vážné, ale jde o relativně izolované problémy příliš složité a špatně řízené skupiny. Včerejší výprodeje na akciových trzích od Lisobanu po New York jsou spíše důsledkem obecně nízké volatility a výrazného poklesu averze k riziku v posledních měsících. Rizikové přirážky v Portugalsku a Řecku se v červnu dostaly pod předkrizové úrovně a v takovou chvíli je ke korekci dobrá i menší rozbuška. Do střední Evropy zatím její zvuk moc nedoléhá. Akcie sice včera byly pod tlakem, ale ztráty zlotého a forintu byly velice malé a koruna dál sedí přikována na místě.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…