Jan Bureš: Týden ve znamení mistrovství světa, Fedu i ECB…

11.06.2018 12:41

Začíná týden, který bude jen přetékat zajímavými událostmi. Kromě startu fotbalového mistrovství světa v Rusku to bude především zasedání Fedu a ECB, které přitáhne lví díl pozornosti. Vyšší americké sazby a signál blížícího se konce QE v eurozóně přitom opět mohou rozkolísat rozvíjející se trhy… a s nimi nakonec i českou korunu.

Jan Bureš: Týden ve znamení mistrovství světa, Fedu i ECB…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Dnes 10:47 BUREŠ Jan Ranní glosa z ČSOB Týden ve znamení mistrovství světa, Fedu i ECB… Začíná týden, který bude jen přetékat zajímavými událostmi. Kromě startu fotbalového mistrovství světa v Rusku to bude především zasedání Fedu a ECB, které přitáhne lví díl pozornosti. Vyšší americké sazby a signál blížícího se konce QE v eurozóně přitom opět mohou rozkolísat rozvíjející se trhy… a s nimi nakonec i českou korunu. Fed podle nás v tomto týdnu zvýší úrokové sazby o 25 bps do pásma 1,75-2,00 %. To je všeobecně očekávaný výsledek a hodně bude záležet na tom, jak budou vypadat doprovodné komentáře a očekávaná trajektorie sazeb pro konec tohoto a příštího roku. Pokud nezesílí jestřábí hlasy a průzkum mezi členy Fedu neukáže rychlejší růst sazeb (oproti březnové prognóze), nemusí mít americké krátké sazby již další silný důvod k růstu - na současných úrovních je už trh ve svých sázkách poměrně agresivní.

Přesně opačně je tomu v případě ECB. Ta sice ponechá měnovou politiku beze změny. S lehkou změnou prognózy (vyšší růst a nižší inflace) však pravděpodobně začne debatovat a rozvíjet scénáře, jak utlumit dnešní politiku měnové expanze (QE). Čekáme, že v tomto týdnu načrtne bankovní rada pouze “scénář útlumu“…, definitivní vyhlášení ovšem ještě podmíní daty a odsune na červenec. I tak by blížící se změna měnově-politického kurzu mohla být pro tržní sazby důležitá. Eurové dvouleté sazby zůstávají stále v záporných vodách a mají teoreticky hodně prostoru, kam růst.

I proto v následujících týdnech a měsících zůstáváme v základním scénáři fanoušky eura. S vědomím toho, že velkým rizikem pro ECB i euro samozřejmě zůstává Itálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …