Jan Campbell: Pod stromeček (3)

27.12.2018 7:35

George D. P. Carlin mi nabízí výrok, který se hodí pro třetí část příspěvku: Mluvím sám se sebou, protože jsem jediný člověk, kterému se moje odpovědi líbí. Prezident Trump ve svém nedávném, poměrně krátkém interview na Fox News použil 20x název Čína (pro ČLR) ve spojení s popisem strategie USA v Africe.

Jan Campbell: Pod stromeček (3)
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Tam čelí USA hospodářsko – finanční a vojenské konkurenci ČLR a RF. Donaldu Trumpovi nelze upřít úspěšnou efektivní taktiku, ne prezidentské chování a výborné instinkty. Je to umění, vyhlásit odchod vojsk ze Sýrie při zkušeností s odcházením vojsk z Afganistánu, z Iráku, nechat odejít ministra obrany James Mattise (k 28. únoru 2019) v době bojů s ČLR na obchodním, technologickém (Huawei) a špionážně - hackerském poli (Zhu Hua a Zhang Shilon, hackeři obvinění z útoků na 45 technologických společností USA, minimálně 12 US států a institucí, včetně získání dat více než 100 tisíců členů námořních vojsk). Je to umění, strašit karavanou migrantů, kteří chtějí do USA a současně iniciovat sbírku peněz na stavbu zdi kvůli neschválení investice Kongresem USA. Je to umění, využít pro sebe skutečnost, že média vydělávají na tom, že jsou nepřátelská a žurnalismus se stal ještě více prodejným a neprofesionálním, než kdykoli předtím.

Případ Spiegel a jeho reportéra Claas Relotius, je aktuální. Představujíe symbol doby a podporující ztrátu důvěry k profesionálním médiím. V době anonymních webových stránek, anonymních reakcí čtenářů, obojí z domova i zahraničí, v době intenzivní politické propagandy a tvorby veřejného mínění profesionálními manipulátory s pomoci sofistikovaných technik, šíření nenávisti, jejíž objem dostihl bodu nenávratu, by měla masová profesionální média garantovat kvalitu a čistotu rešerše, transparentnost zdrojů a přísnou kontrolu zveřejněného textu s rozlišováním mezi zprávou, komentářem a analýzou. V ideálním případě včetně náznaku dopadů a nutnosti dopadové analýzy.

V kontextu porozumění práv a povinností (médií) se musí hodnotit i zpravodajství a komentáře západních masových médií ve spojení s konáním prezidentů Trumpa, Si a Putina. Pomalu a málo píše News.ru o včerejší tiskové konferenci prezidenta Putina. Zabíjející vážností, nebo lehkomyslností (otázky týkající se svatby prezidenta) píšeThe Daily Beast. Associated Press se zmiňuje o pozitivní statistice posledních několika let, o reakci prezidenta na prohlášení o vítězství koalice pod vedením USA nad ISIL, o odchodu amerických vojsk ze Sýrie . The New York Times napsal – Donald má pravdu, a já s ním souhlasím. CNN zdůraznil slova Putina o tom, že blokádu Donbasu organizovala Ukrajina, zatímco německý Die Welt vidí nebezpečí ve zrušení smlouvy INF. Britská TV Sky News, The Guardian a The Telegraph se zmiňují o brexitu, bezvýchodné situaci vzájemných vztahů, otravě Skripala. Zmiňuji se krátce o zahraničních reakcích, protože dokumentují výběr, hloubku a typ zájmů jednotlivých médií, a při čtení indikují, že zprávy nejsou v kontextu současných skutečností, které představuje například: RF nevěří, že ČLR nahradí USA, přestože věří, že dominance USA se neodvratně blíží svému konci. Nebo že EU a Japonsko nepůjde slepě za ČLR. Nebo že RF má pravděpodobně určité výhody z boje mezi USA a ČLR. Udrží-li RF své dosavadní místo za stolem s USA a ČLR, nebude jí pravděpodobně vadit ani dominance ČLR. Proč a co tím mám na mysli? Příklad z USA napoví.

Je tomu 46 let, kdy byl na letním festivalu v Milwaukee (21. července 1972) po ukončení snad nejznámější scénky zvané Sedm slov, která nikdy nesmíte říct v televizi, zatčen a obviněn z porušování mravnostních zákonů mnou zmíněný George D. P. Carlin. Spor, často zvaný Milwaukská sedmička, byl v prosinci téhož roku zamítnut. Soudce konstatoval, že jazyk byl neslušný, ale že měl právo tato slova pronést, pokud nezpůsobil žádnou výtržnost. V roce 1973 došlo k další stížnosti. U Federálního úřadu pro sdělovací prostředky (FCC) si stěžoval muž poté, co se svým synem slyšel podobnou scénku, nazvanou Ohavná slova. Vysílala ji rozhlasová stanice WBAI v New Yorku, náležící k síti nezávislých rozhlasových stanic Pacifica Network. Pacifica obdržela předvolání k soudu od FCC. Ten požadoval udělení pokuty společnosti, za porušení nařízení FCC, zakazujícího vysílání obscénního materiálu. Nejvyšší soud USA žalobu FCC potvrdil hlasováním 5 : 4, a usnesením, že scénka byla neslušná, ale ne obscénní, FCC má právo zakázat takové vysílání v době, kdy je pravděpodobné, že jsou mezi posluchači děti (F.C.C. v. Pacifica Foundation, 438 U.S. 726 (1978). Soudní dokumentace obsahuje přesnou transkripci scénky, která v češtině zní jako: Hovno, chcát, mrdat, píča, čurák', 'zmrd a kozy. To je těch sedm těžkotonážních. To jsou ty, které nakazí tvojí duši, ohnou ti záda a zabrání této zemi vyhrát válku.

Aby nedošlo k válce, a prohře v ní, pokračujte ve vzdělání. I přes Vánoce a během dovolené. Seznamujte se ještě více s komputery, řemesly, zahradnictvím, jedno s čím. Nenechávejte Váš mozek zlenivět. Prázdný mozek, to je dílna mistra čerta. Jeho jméno: Alzheimer (George D. P. Carlin). Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…