Jan Campbell: Střípky z Kazachstánu

12.07.2019 19:09

Jeden měsíc po mimořádných prezidentských volbách v Republice Kazachstán (RK) 9.6, které splnily očekávané prognózy, je s ohledem na dynamiku změn ve světě, v Evropě, Centrální Asii a bezprostředním sousedství V4 právě postavené do rohu, dostatečná doba k první reflexi výsledků a konání nového prezidenta (Kasym-ŽomartKemelevič) Tokajeva a současně prvnímu předběžnému srovnání výsledku a konání prezidenta Zelenského. Srovnání výsledků bude předmětem druhé části příspěvku.

Jan Campbell: Střípky z Kazachstánu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Z historického hlediska představují mimořádné volby prezidenta RK bezprecedentní událost. Lokálně ji charakterizovala politická konkurence, množství kandidátů a snaha liberálních demokratů změnit politický kurs. Politickou konkurenci oživila první dáma – kandidátka na prezidenta v historii RK, předvolební debaty. Debat se účastnil i představitel opozičního vlasteneckého hnutí Kazachstánu s 20-ti letou politickou zkušeností, novinář Amirzhan Kosanov. Množství kandidátů umožnilo pestrobarevnost předvolební kampaně a samotných voleb. Kromě toho kampaň nabídla všem, kdo chtěl nebo se účastnil voleb možnost uslyšet a představit si širokou škálu trendů, výzev a přístupu k jejich řešení. To je důležitý aspekt, protože RK se nachází v centru uragánu změn. Ty ovlivní a budou mít následky v sousedních státech a regionu a samozřejmě ovlivní i vztah mezi nimi a trojicí velmocí: RF, ČLR a USA.

Z různých veřejně dostupných zahraničních informačních pramenů jsem obdržel přesvědčení, že různorodost, konkurence, volební proces a občanská aktivita, nehledě na narušení průběhu voleb (především v Nur-Sultaně a Almaty), která jsou vlastní liberální demokracii v mnohých případech vědomě ignorující zákony, zaujala pozorovatele voleb různých států, politických směrů a přesvědčení. Přidám li k posouzení vysokou účast ve volbách, kterou mimo jiné ovlivňují všeobecná tendence k nízké účasti prakticky ve všech současných demokraciích, měkká politizace kazašské veřejnosti, zvětšené uvědomění si důležitosti každého volebního hlasu pro budoucnost republiky a v neposlední řadě reakci vítěze voleb Tokajeva, včetně návrhu na založení speciálního Výboru důvěry veřejnosti (dobře doplňující roli již několik existujícího Shromáždění národů Kazachstánu), je možné označit průběh a výsledek voleb nejenom překvapením, ale i důkazem pro budoucí analýzy a srovnání. To i proto, že zahraniční pozorovatelé ani opozice, která popřála k vítězství Tokajevovi, nezpochybnily volby a jejich výsledek. To mi dovoluje konstatovat, že máme co dělat se symbolem evoluce demokratických procesů s kazašskou charakteristickou, s formálním koncem transformace moci v RK a v neposlední řadě s novým měřítkem volební kampaně a výběru kandidátů do Parlamentu RK. Výsledek voleb v roce 2021 se bude měřit i podle úspěšnosti konání a realizace příkazů prezidenta Tokajeva. Ten se nechal slyšet na tiskové konferenci tím, co neslyšíme a nevidíme ve formě spolupráce s opozicí v české kotlině, na Ukrajině a jinde: Mohou existovat různé názory, ale máme jeden národ. Různé názory, ale jeden národ.

Pro doplnění a druhou část příspěvku (krátké srovnání RK s Ukrajinou a Řeckem) uvádím několik skutečností, týkající se konání prezidenta Tokajeva po zvolení. 1) Rozhodnutí ředitele informačně – analytického centra Národní akademie pro vzdělání Anara Tastanova z 23. Května, obnovit tzv. učebně – výrobní kombináty (???) pro žáky a žákyně základních škol platí a bude realizováno. 2) Vývoj, rozvoj, funkce a marketing exportu (ne přírodních zdrojů) byly 4.7 transferovány zMinisterstva průmyslu a infrastruktury do nového Ministerstva obchodu a integrace. Vláda RK musí realizovat příkaz prezidenta Tokajeva z 17.6. Příkaz obsahuje mimo jiné požadavek na ministerstvo vykonávat funkce v oblasti technické regulace, standardizace a zabezpečení jednotného hodnocení a měření. Komise Madžilise (dolní komora Parlamentu) již odsouhlasila kandidaturu na funkci ministra: Bachyt Sultanov. 3) Po čtyřech měsících ve funkci poradce prezidenta byl 5.7 uvolněn Eržan Žalbakovič (1969), absolvent Univerzity Al-Farabi v Almaty se specializací Historie politiky.

V kontextu specializace ex-poradce prezidenta se nachází ústava RK, volba a požadavky na prezidenta. Tím se může stát každý občan RK starší 40 let bez ohledu na národnost a etnickou příslušnost, může být narozen v jiném státě, vyznávat nebo nevyznávat víru, nesmí ale být příslušníkem žádného kultu. Kandidát na prezidenta RK musí být státním příslušníkem RK, žít v RK minimálně 15 let, musí ovládat státní jazyk (kazachštinu) a nemít problémy se splácením úvěrů.

V předvečer oslav Dne hlavního města (6.7), poprvé Nur –Sultan obdrželo prezidentské vyznamenání 27 výtečníků – absolventů vojenských učilišť a akademií RK. Vyznamenání, které má svůj význam i v kontextu nedávného výbuchu ve vojenském skladu v Arysa, v kontextu sociální politiky, obsahující přidělení 3 tisíc bytů mladým pracujícím Kazachům (v Almaty, Nur-Sultanu a Šymkentu) a v neposlední řadě i s nově uzákoněným Dnem pracujících v médiích, se uděluje každoročně ve spojení s oslavami Dne hlavního města během vztyčování státní vlajky. Státní svátek se datuje od roku 2009 po předchozí právní úpravě 18. 6. 2008. Název hlavního města v překladu z arabštiny znamená nur světlo a sultan moc, autoritu. V tomto roce byl rozpočet na oslavu Dne hlavního města 3x menší, a počet programů se zmenšil z obvyklých 300 v minulosti na 100 v tomto roce.

Střípky událostí a volně vybraných příkladů bezodkladného konání prezidenta Tokajeva umožňují přesvědčivé srovnání s volbou a konáním nového prezidenta Ukrajiny, Volodymyra Zelenského všem zájemcům o historii prezidentských voleb a politiku, nejenom v kontextu třicetileté historie obou států po rozpadu SSSR, ale i v kontextu národnostních, religiózních a v neposlední řadě hodnotových rozdílů. První kroky prezidenta RK Tokajeva indikují, že zná historii, ví o kořeni a obsahu slova Res publica, uctívá vzdělání a bude dělat vše pro vyrovnané sousedské vztahy. Více si nelze v dané chvíli ani přát. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla