Jan Čermák: Co bude událostí roku? Eurokrize, prezidentské volby anebo snad olympiáda?

02.01.2012 14:15

Začíná rok 2012 a start to bude pěkně ostrý, neboť hned v prvních obchodních dnech roku dostanou globální trhy hutnou potravu v podobě série velmi důležitých konjunkturálních čísel z USA. Začátek nového roku však svádí k tomu zamyslet se nad tím, jaké hlavní události mohou v nadcházejících měsících nejvíce ovlivnit obchodování na finančních trzích.

Jan Čermák: Co bude událostí roku? Eurokrize, prezidentské volby anebo snad olympiáda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

V prvé řadě to bude pokračující krize v eurozóně, jež bude zřejmě vrcholit v první polovině tohoto roku. K jejím mezníkům mohou patřit např. stále nedořešená jednání ohledně restrukturalizace řeckého dluhu, prezidentské volby ve Francii či vyhodnocení toho, zdali evropské banky splnily nové přísnější požadavky na výši svého kapitálu.
 
Dalším důležitým mezníkem pak mohou být americké prezidentské (a parlamentní) volby, které jsou plánovány tradičně na listopad. V prezidentském volebním roce v průměru americké akciové trhy posilují o více než deset procent. Uvidíme, zda tomu tak bude i letos. V případě, že nedojde k nějakému kolapsu uvnitř eurozóny není takový scénář nerealistický. Na eventuální býčí vlně by se přitom nepochybně vezly i ostatní rizikové trhy, přičemž těm v Evropě by se pak možná mohlo dařit i více.
 
Jestliže loni bylo pro řadu lidí a nakonec možná i investorů pozitivním překvapením Arabské jaro, jež svrhlo několik autoritářských režimů v severní Africe, pak se raději připravme na to, že rok 2012 může v tomto ohledu přinést opačné impulsy. Ať již to bude Írán, Irák či třeba Egypt, mějme se na pozoru před tím co přinese Blízký východ. Tento region se opět může stát zdrojem geopolitického napětí a to globální trhy nemají rády (samozřejmě s výjimkou bezpečných dluhopisů).
 
Těžko tedy odhadnout jaká událost bude nakonec tím největším hybatelem finančních trhů v roce 2012. Tak jako ostatní tipujeme, že by to mohla být nějaká událost v západní Evropě, přičemž letní olympiádu v Londýně na mysli zrovna nemáme.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …