Jan Čermák: Rok 2011 - medvědi vesměs dominovali, výjimkou byla Amerika

31.12.2011 9:08

Rok 2011 se nachyluje a tak přišel čas bilancování.

Jan Čermák: Rok 2011 - medvědi vesměs dominovali, výjimkou byla Amerika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Hned na počátku je třeba říci, že pro dlouhodobého investora to opět nebyl jednoduchý rok, přičemž naopak spekulanti si přišli na své. Události jako japonská tsunami, snížení ratingu USA ze strany S&P a evergreen v podobě dluhové krize v eurozóně totiž poskytovaly dostatek příležitostí k tomu využít výrazných výkyvů finančních trhů.
 
Při pohledu na výsledky jednotlivých druhů aktiv v roce 2011, mezi nimiž zjevně převládá červená barva, si jistě nelze nevšimnout jedné teritoriálně laděné výjimky, jež představují americké trhy. Jak hlavní akciové indexy (Dow Jones a S&P500), tak především ceny vládních dluhopisů končí rok v kladných hodnotách. Vše odráží fakt, který mimo jiné dobře dokumentovala i včera zveřejněná makroekonomická data v USA, že navzdory přetrvávajícím problémům na trhu nemovitostí a všem negativní externím vlivům se americké ekonomice vcelku dařilo a růst v průběhu roku dokonce akceleroval. V případě Evropy byl přitom vývoj přesně opačný, a tak s výjimkou některých evropských vládních dluhopisů končí rok 2011 většina trhů ve ztrátě.
 
Pro českého investora mají přitom zisky amerických trhů o to příjemnější nádech v tom, že se koruně letos oproti hlavním světovým měnám vesměs nedařilo. Konkrétně vůči americkému dolaru koruna ztratila více než šest procent. Koruna ovšem například ztratila pět procent i vůči britské libře, takže ten kdo například na počátku tohoto roku dostal bláznivý nápad koupit si britské vládní dluhopisy může být rovněž spokojený.
 
Rok 2012 bude z investorsko-spekulativního pohledu zcela jistě jiný, byť nepochybně také velmi napínavý. A tak Vám v něm přejeme hodně finančních úspěchů, neboť jak praví klasik o peníze jde až v první řadě!

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…