Jan Fiala: O registrované partnerství mají větší zájem muži. Například v Británii je tomu však naopak

14.02.2017 14:05

Od nabytí účinnosti zákona č. 115/2006 Sb. o registrovaném partnerství do 31.12.2016 uzavřelo v Česku registrované partnerství celkem 2510 párů stejného pohlaví. Z nich bylo do tohoto data 369 rozvedeno a 325 uzavřeno s cizím státním příslušníkem nebo příslušnicí. Mezi zahraničními registrovanými partnery dominují zejména občané Slovenska, Ukrajiny, Ruské federace. Objevují se ale i případy partnerství uzavřených s občany zemí západní Evropy, Spojených států amerických, Latinské Ameriky, severní Afriky, Asie i Austrálie.

Jan Fiala: O registrované partnerství mají větší zájem muži. Například v Británii je tomu však naopak
Foto: Forum Nová Karolina
Popisek: Zámky lásky

Obecně lze říci, že zájem o registrované partnerství byl největší v prvním roce jeho existence - 235 párů (177 mužských a 58 ženských). Důvod lze připisovat pravděpodobně tomu, že na ten institut čekaly některé páry mnoho a let, a tudíž pro mě znamenal jakési pomyslné zadostiučinění, ale zejména možnost úředně stvrdit svůj dlouhodobý fakticky existující svazek. 

V dalším roce došlo k prudkému poklesu zájmu o registrované partnerství a v dalších letech buď docházelo ke strmému nárůstu, nebo přírůstku. Teprve až v loňském roce 2016 se počet nově uzavřených partnerství vyšplhal na rekordních 188 (110 mužských a 78 ženských) paradoxně v roce, kdy registrované partnerství slavilo desetileté výročí.

Celkově je znát větší zájem o institut registrovaného partnerství u mužských, než u ženských párů. Příčinu tohoto jevu nelze objektivně informovat. Někteří mluví o větší uzavřenosti lesbické komunity, případně o větší touze gayů veřejně demonstrovat svůj vztah. Každopádně ze zahraničních statistik registrovaného partnerství a stejnopohlavního manželství vyplývá, že v některých zemích zase naopak uzavírá stejnopohlavní manželství, registrované partnerství a jiné obdobné instituty úpravy stejnopohlavních svazků víc ženských, než mužských párů. Příkladem je například Velká Británie.

Autor je prezident Charlie, z. s., člen PROUD, z. s. a gay aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…