Jan Jůn: Londýn už žije nadcházející olympiádou

22.07.2012 14:27

Do zahájení londýnských olympijských her zbývá už jen týden a město žije posledními horečnými přípravami i některými problémy, včetně pozitivních i negativních vlivů her na běžný život města. Londýn má sice zkušenosti s pořádáním dvou olympiád, naposledy v roce 1948, ale časy se mění a přenosné jsou tak jen některé z minulých zkušeností.

Jan Jůn: Londýn už žije nadcházející olympiádou
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Přípravy na letošní olympiádu byly opravdu velmi rozsáhlé a neznamenaly zdaleka jen zbourání nepříliš pěkné městské periferie ve východní části města a vybudování olympijského areálu. Ten zahrnuje nejen hlavní olympijský stadion pro 80.000 diváků, ale i řadu plaveckých, vodáckých, cyklistických a dalších stadionů a drah, ubytoven pro sportovce, parkovišť, přístupových silnic a železničních stanic a podobně. Přes řeku Temži ke známé Greenwichi, kde se v parku pod hvězdárnou budou pořádat jezdecké discipliny, byla dokonce vybudována kabinková lanovka s výhledem na město a bude využitý i nedávno zmodernizovaný fotbalový stadion ve Wembley, kde se konala olympiáda před šedesáti roky.  

Původní odhady ceny olympiády byly sice téměř třikrát překročeny a suma přes devět miliard liber, tedy ke třem stovkám miliard korun, je opravdu obrovská, ale většina objektů má po skončení her sloužit Londýňanům, a to po mnoho desetiletí. Navíc britští sportovci se chystají uhájit čtvrté místo z Pekingu co do počtu medailí, a tak je třeba do celé rovnice přičíst i zdravý patriotismus, statisíce turistů, kteří ve městě utratí tolik, že se očekává značný pozitivní dopad na ekonomiku.  

A to se týče nejen Londýna, ale i dalších měst, například Weymouthu, kde se budou konat jachtařské discipliny, i řady měst, kde se budou hrát zápasy olympijské kopané a kde budou ubytovány některé týmy sportovců. Už nyní, jak jsme referovali, poklesla prý díky olympiádě v Londýně výrazně nezaměstnanost, i když 40 milionů vlajek účastnických zemí na výzdobu bylo prý vyrobeno v Číně a nikoli na britských ostrovech…  

Pro obyvatele britského hlavního města ovšem olympiáda přinese i řadu negativních dopadů. Vláda dokonce Londýňany už dříve žádala, aby si po dobu her vzali dovolenou a odjeli, neboť se očekává, že rozsáhlý systém metra nebude náporu domorodců a turistů stačit. Stejně tak vzbudily nelibost tzv. olympijské dopravní pruhy na vozovkách některých hlavních silnic, které budou vyhrazeny jen funkcionářům a sportovcům a pokuty za neoprávněné používání budou činit 130 liber. Podle dopravních expertů povede omezení k dopravním zácpám – už i proto, že osmimilionový Londýn nemá například ani dokončen vnitřní městský dopravní okruh, tedy ekvivalent pařížského bulváru Peripherique.  

Problém ovšem také je, že někde musely být zrušeny autobusové či cyklistické pásy a navíc, do olympijských pásů nebudou smět ani taxikáři, kteří normálně mohou jezdit v pásech autobusových. To vyvolalo jejich protesty ve formě středečního zablokování částí středu města, například před parlamentem či na Trafalgarském náměstí. Nepohodlí očekává i obyvatele vesnic při trasách cyklistických závodů mimo Londýn i maratonu ve městě, kde místní obyvatelé nebudou smět celý den přejít přes ulici a podobně.  

Další kontroverzní kapitolou je bezpečnost olympiády, kterou kromě 12.500 policistů a 17.000 vojáků, námořníků a letců – vybavených letadly, vrtulníky a protileteckými střelami na střechách domů poblíž olympijského areálu – budou zajišťovat i placení dobrovolníci obsluhující rentgeny u vchodů do areálů a kontrolující všechny návštěvníky, podobně jako na letištích, včetně zákazu více než 100ml vody. Přes 13 tisíc jich měla zajistit největší bezpečnostní firma na světě zvaná G4S, ale nábor se jí podařil jen částečně, což tajila i před ministryní vnitra, a tak se její ředitel Nick Buckles musel dostavit před parlamentní výbor pro vnitro a vyslechnout ostrou kritiku, včetně obvinění z nekompetentnosti. Vláda nyní musela nahradit neexistující civilní rekruty firmy třemi a půl tisícovkami vojáků a dalších 1500 je prý v pohotovosti a firmu zjevně čeká podstatné snížení s vládou dohodnutého honoráře ve výši 57 milionů liber.  

K dovršení problémů vyhlásila včera odborová organizace PCS čtyřiadvacetihodinovou stávku zaměstnanců pasové kontroly na letišti Heathrow den před olympiádou, kdy se očekává přílet asi čtvrt milionu návštěvníků, včetně 130 tisíc sportovců. Odbory PCS reprezentují asi dvě třetiny zaměstnanců, a tak nedojde k úplnému kolapsu letiště a vláda tam navíc povolá speciálně vyškolené vojáky, avšak fronty při příletech jistě budou. Nebude to tedy právě nejlepší „Vítejte v Británii!“  

Přes všechny tyto problémy se však prý většina Britů na olympiádu těší a po tom všem rozhořčení je určitě na místě alespoň trochu radostného vzrušení. K Londýnu se po dlouhé cestě přes mnoho měst a vesnic nyní přiblížil olympijský oheň a dnes večer dopraví pochodeň seskokem na nádvoří hradu Tower výsadkáři Královské námořní pěchoty, zatímco během zahajovacího ceremoniálu za týden vystoupí podle „prosáknutých“ informací tisíce dětí. Alespoň pár důvodů k radosti navíc se tak jistě – kromě medailí – najde.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…