Jan Koucký: Bizarní sci-fi povídka - Václav Havel měl autonehodu a na podzim 2016 se probouzí z komatu

04.11.2016 19:31

Za několik týdnů uplyne pět let od úmrtí exprezidenta Václava Havla.

Jan Koucký: Bizarní sci-fi povídka - Václav Havel měl autonehodu a na podzim 2016 se probouzí z komatu
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Opět budeme svědky nekritického vzpomínání na prvního českého prezidenta. Stejně tak tomu bylo na začátku října, kdy jsme si připomínali jeho nedožité osmdesátiny.

Při každém takovém výročí se vracíme zpátky do minulosti a řešíme, co Havel udělal, neudělal, případně měl udělat. Pojďme to dnes zkusit jinak a podívat se na současnost. Zkusme si představit, že v prosinci 2011 mělo Havlovo auto nehodu a exprezident byl pět let v komatu. Na podzim 2016 procitá, plně se zotavuje a začíná komentovat aktuální dění doma i ve světě.

První Havlova otázka míří k Hradu. Exprezident je v šoku, že po nenáviděném Klausovi sedí na Pražském hradě Miloš Zeman. Jediné plus vidí v tom, že nad Hradem vlaje vlajka Evropské unie.

Druhá otázka musí logicky směřovat ke knížeti Karlovi. Havel s hrůzou v očích zjišťuje, že společně s knížetem usnul i pravdoláskařský projekt jménem TOP 09.

Třetí otázka míří na Strakovu akademii. Předsedou vlády je sice nevyrazný Sobotka, ale vládu fakticky řídí šéf hnutí ANO a ministr financí Adrej Babiš. Havel souhlasně pokyvuje, když čte Babišova slova o ukradené revoluci. Je to sice bývalý komunista, možná i agent StB, ale dokázal porazit a zadupat ODS a oslabit ČSSD. Při pohledu na současné stranické preference se mu radostí rozsvítí oči. Tradiční politické strany míří do záhrobí a budoucí vládu zřejmě sestaví ANO s lidovci a STAN. Konečně bude vládnout nepolitická politika. Ještě kdyby se tak prezidentem stal Michal Horáček a kancléřku mu dělala sluníčková Magdička Vašáryová. Ostatně novoroční projevy by mohl psal Milan Lasica v alternaci se Zdeňkem Svěrákem.

Čtvrtá otázka míří na Evropskou unii. Václav Havel nechápe, jak je možné, že se v Evropě nekonají oslavy na počest Angely Merkelové, která měla tak vynikájící nápad a pozvala miliony muslimských “uprchlíků”. Havel oznamuje, že jakmile mu to lékaři dovolí, odcestuje do Berlína a Bruselu, kde osobně podpoří povinné přerozdělování uprchlíků. Současně dodává, že je nutné připravit a schválit novou Lisabonskou smlouvu. Brusel musí dostat více pravomocí. Kam bychom přišli, aby si ten či onen stát dovolil nedodržovat kvóty. Příště se nikdo nikoho ptát nebude. Hlavně ne voličů, kteří stejně ničemu nerozumí a svým nezodpovědným hlasováním způsobují jen chaos. Jooo kdyby byly všichni jako bratr Halík, to by ten svět byl hned veselejší. Z něho ta láska k bližnímu přímo tryská.

Pátou otázkou se Havel zajímá o Spojené státy. Potenciál vidí jednoznačně v Hillary, ta jediná je schopná navázat na skvělého prezidenta Baracka Obamu. Co kdyby vyhrál Trump a třeba se dohodl s tím neřádem Putinem ohledně Sýrie výměnou za uznání anexe Krymu. To by bylo nepřijatelné. V Rusku je třeba dosáhnout stejné revoluce (a nemusí být zrovna oranžová) jako na Ukrajině, nebo spustit akci “Ruské jaro” po vzoru obdobného projektu, který veřejnost zná pod názvem Arabské jaro. Hlavní je odstavit Putina. Kdo bude držet jaderný kufřík, je pak vlastně už jedno.

Poslední otázku směřuje Václav Havel na Čínu. Absolutně nechápe, že jsme ještě Číně nevyhlásili válku s cílem dosadit do vedení země dalajlámu. Ihned zve na schůzku Martina Stropnického, který v kovošrotu dokončuje revizi našich obrněných transportérů, kam byly přemístěny od budovy Svobodné Evropy.

Řada lidí se dnes odvolává na odkaz Václava Havla. Mám podezření, že ve skutečnosti vůbec netuší, co je jeho obsahem. Tak kupříkladu všichni ti, kteří vystupovali 28.října na Staroměstském náměstí v Praze jsou příznivci stále těsnější Evropské unie. V praxi to znamená, že schvalují omezení moci těch, o jejichž nejlepší zájem se chtějí starat. Jejich hlavním zájmem je zavedení tzv.elitářské demokracie, kde skupina vyvolených rozhoduje bez ohledu na názor lidu. Jakmile předáme většinu pravomocí Bruselu, budou každé další volby už jen parodií na demokracii, stejně jako před listopadem 1989. 

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Volby nevolby do evropského parlamentu

8:19 Vladimír Ustyanovič: Volby nevolby do evropského parlamentu

Výrok klasika: "Kdyby volby něco měly změnit, tak je zruší."