Jan Měřický: Výběrové řízení na tajemníka úřadu městské části Praha 4. Byl vítěz vybrán losem?

12.02.2016 16:50

Na konci loňského roku vypsala městská část Praha 4 výběrové řízení na tajemníka úřadu. Dne 8. února 2016 byl zastupitelům a zaměstnancům představen nový tajemník úřadu Michal Kárník.

Jan Měřický: Výběrové řízení na tajemníka úřadu městské části Praha 4. Byl vítěz vybrán losem?
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

Ten pracoval doposud dlouhá léta jako generální ředitel Kongresového centra Praha. Většinovým vlastníkem centra je stát, hlavní město pak drží 45,65 procenta. Třebaže zákon pro funkci tajemníka nepředpisuje manažerskou praxi v územním samosprávném celku, byla by jistě taková obeznámenost v případě Prahy 4 více než vhodná. Tristní totiž je, že úřad městské části Praha 4 už nemá tajemníka rok a půl. Tím spíš by se měl vedení ujmout někdo s příslušnými zkušenostmi právě z řízení města, obce nebo kraje. Tajemník městského úřadu zastupuje v samosprávě stát, dohlíží na dodržování zákonů, brání jejich eventuálnímu porušování ze strany samosprávy, jeho úlohu nemůže nikdo nahradit. Státní správa a samospráva, tedy souhrnně řečeno veřejná správa, je typická množstvím zákonů, jasně daných pravidel a standardně nastavených procesů. Jde o složitou koordinaci mezi zastupiteli, radními, úředníky a občany. Než se Michal Kárník na úřadě zorientuje, uběhne jistě nejméně stejně dlouhá doba jako dosavadní bezvládí. Nikdy totiž, pokud je známo, v územním samosprávném celku nepracoval, nemá tedy jak příslušné vzdělání, tak ani nemohl nabýt důležité kompetence praxí. Již dnes si vedoucí odborů soukromě stěžují, že se jim úřad rozpadá pod rukama. Ne snad proto, že by zatím úředníci pracovali špatně, ale chybí tolik potřebná koordinace. Pravá ruka neví, co dělá levá. Praha 4 není totiž žádný drobeček, se svými 128 tisíci obyvatel patří k největším městům republiky.

Ve výběrovém řízení bylo pět uchazečů, z toho dva se mohli vykázat dlouholetým působením ve veřejné správě v prestižních pozicích právě v městech nebo krajích. Pohovory s jednotlivými kandidáty se nekonaly. Ač to opět zákon přímo nenařizuje, je vhodné, aby byli kandidáti vyslechnuti před členy rady třeba i za přítomnosti některých vybraných klíčových úředníků a byly jim položeny dotazy včetně konkrétních zadání, kdy se zkoumá, jak by si poradili s jednotlivou krizovou situací. Taková je praxe v civilizovaných českých městech. Jak jinak může zadavatel zjistit kvalitu jednotlivých uchazečů? Není tedy vůbec jasné, na základě čeho byl Michal Kárník za tajemníka vybrán. Stalo se tak snad losem?

Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek slíbil ve svém volebním programu za politickou stranu Zelených transparentnost, konec politikaření a neprůhledných rozhodnutí hned v prvním oddíle volebního programu Trojkoalice. Naplňuje zvolený přístup sliby voličům? Michal Kárník bude nyní patrně za peníze daňových poplatníků navštěvovat doplňující vzdělávání pro řídicí pracovníky ve veřejné správě a bude se „rozkoukávat“. Až se jakž takž zapracuje, bude i konec volebního období starosty Petra Štěpánka.

Jan Měřický, občan Prahy 4

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla