Jan Schiller: Krok ECB má udržet křehký růst evropské ekonomiky

13.11.2013 14:03 | Zprávy

Klíčové události očima investičních manažerů

Jan Schiller: Krok ECB má udržet křehký růst evropské ekonomiky
Foto: Conseq Investment Management
Popisek: Jan Schiller

Překvapivý krok Evropské centrální banky z minulého týdne sleduje kromě setrvale nízké inflace, která v Evropě aktuálně trápí málokoho, i udržení křehkého oživení evropské ekonomiky. Zejména periferní státy EMU se ocitly pod tlakem vlivem sílícího kurzu společné měny, která dostávala do úzkých tamní exportéry a snižovala jejich částečně znovunabytou konkurenceschopnost. Přímý dopad snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu je sice mizivý, ale společně s pokračováním nabídky neomezeného objemu levných půjček evropským bankám a bedlivého sledování tržní likvidity (jejíž vyschnutí v důsledku kreditního omezení bank a jejich neochoty dále úvěrovat by evropskou ekonomiku dále dusilo), jde o jasný signál, že ECB udělá pro udržení nastartovaného křehkého růstu vše.

Spolu s vyhlídkami na americkou měnovou politiku, jejíž uvolnění se nachází spíše na konci cyklu, se dá očekávat, že evropská měna bude v následujících měsících projevovat tendence k pokračujícímu oslabení. V případě evropských akcií nicméně výraznou nadvýkonnost proti americkému trhu neočekáváme.

Ocenění amerických akcií se nachází blízko jejich dlouhodobých průměrů, navíc mohou těžit z nižších cen energií, flexibilnějšího trhu práce a růstového diferenciálu tamní ekonomiky vůči EU. Dále je nutno podotknout, že měnová politika ECB jde aktuálně na ruku politické reprezentaci EU, která tak nemusí příliš pospíchat s ekonomickými reformami. To při absenci jednotného politického postoje ke směřování unie povede k velice pomalému zotavování hospodářství a korporátních zisků v Evropě.

Pohyb koruny je po nadcházející období určen čistě postojem ČNB. Ta bude i nadále číhat na úrovni dvaceti sedmi korun za euro a v případě silnějších tlaků na její posílení vysaje z trhu neomezené množství eur. Je nutno říci, že po úvodní intervenci, kdy se objem nákupu pohyboval někde k pěti miliardám eur, nemá trh nejmenší důvod tomu nevěřit.

Jan Schiller
Portfolio Manager
Conseq Investment Management a. s.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.