Jan Švec: Odbory jsou jedinou organizací, která dokáže účinně hájit zájmy a práva zaměstnanců

05.04.2017 16:20

Jihočeským zmocněncem Odborového svazu KOVO zůstává Jan Švec, který na svůj post kvůli potřebnému dořešení organizačních a kompetenčních otázek v řízení svazu rezignoval v závěru loňského roku. Rozhodli o tom předsedové regionálních základních organizací OS KOVO na úterní krajské konferenci v Českých Budějovicích.

Jan Švec: Odbory jsou jedinou organizací, která dokáže účinně hájit zájmy a práva zaměstnanců
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Význam volby potvrdila účast hned dvou místopředsedů OS KOVO, Tomáše Valáška a Libora Dvořáka, na konferenci. „Jan Švec je dlouholetým předsedou a zmocněncem krajského sdružení, který vždy odváděl svou práci kvalitně a znovu bude velkým přínosem minimálně pro celý jihočeský region,“ konstatoval po vyhlášení výsledku tajného hlasování Valášek.

Švec tak zůstává nadále také v čele jihočeské Rady OS KOVO, jejímiž dalšími členy jsou Jiří Řihout, předseda základní organizace (ZO) OS KOVO při akciové společnosti Jihostroj Velešín a František Veselý ze sezimovoústeckého Kovosvitu. Čtvrtým členem rady se stal Jan Janoušek z českobudějovické společnosti Motor Jikov, který nahradil Zbyňka Blatského z ČZ Strakonice. Jeho působení v radě skončilo uplynutím volebního mandátu.

Jan Švec, předseda základních organizací OS KOVO ve společnostech Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR a Prym Consumer, zahájil svoji profesionální kariéru v OS KOVO v roce 1990, kdy byl zvolen prvním porevolučním předsedou základní organizace v tehdejší českobudějovické Igle. Na postu krajského zmocněnce OS KOVO vyjednává se zaměstnavateli, odbory zastupuje také při jednáních krajské tripartity, Rady Jihočeského kraje pro rozvoj lidských zdrojů apod. Má také bohaté zkušenosti z komunikace s partnery v řadě Evropských zemí a to jak v segmentu zahraničních odborových organizací, tak managementů velkých nadnárodních společností pocházejících převážně z Německa.

„Odbory jsou jedinou organizací, která dokáže účinně hájit zájmy a práva zaměstnanců. Ta jsou často velmi hrubým způsobem pošlapávána. Důvěra, kterou jsem získal mě samozřejmě těší, ale současně i zavazuje k tomu, abych ve své práci pokračoval s ještě větším nasazením,“ uvedl Švec.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje navíc bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje zhruba 80 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Kromě činnosti v této profesní oblasti se aktivně podílí na řešení problémů státní sociální politiky, zaměstnanosti a postavení zaměstnanců, prosazuje principy demokracie a občanské snášenlivosti. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…