Jan Urbach: Dopad setkání Kisky s dalajlámou

06.11.2016 12:57

Čínská delegace na jednání seskupení 16+1, tedy zemí z východu Unie, Balkánu a Číny, v lotyšské Rize zrušila plánované setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem. Vztahy mezi Slovenskem a Čínou v posledních týdnech narušil slovenský prezident Andrej Kiska, který se v Bratislavě, byť neoficiálně a mimo Prezidentský palác, sešel s duchovním vůdcem tibetských budhistů dalajlámou.

Jan Urbach: Dopad setkání Kisky s dalajlámou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Podle Kisky spolu při obědě hovořili o porozumění mezi lidmi a o podobnosti všech náboženství, jestliže jejich základem láska, odpuštění a empatie. Není jistě bez zajímavosti, že dlouhodobě se spekuluje o vazbách A. Kisky na Scientistickou "církev".

Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák bezprostředně v souvislosti se setkáním řekl, že na vzájemné vztahy obou zemí bude mít negativní dopad. Čína považuje dalajlámu za separatistu, ačkoli ten – ovšem zejména v posledních letech – hovoří pouze o větší autonomii Tibetu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…