Jan Urbach: Erdogan oznámil zvýšené odhady zásob plynu v Černém moři

30.12.2022 13:49 | Komentář

Zásoby plynu objevené v Černém moři jsou větší, než se odhaduje a dosahují 710 miliard metrů krychlových, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Jan Urbach: Erdogan oznámil zvýšené odhady zásob plynu v Černém moři
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

V ložisku Çaycuma 1 byly nalezeny nové zdroje, které se odhadují na 58 miliard metrů krychlových. Také pole Sakarya, jehož zdroje byly dosud odhadovány na 540 miliard metrů krychlových, se ukázalo být bohatší a v současnosti se odhaduje na 652 miliard metrů krychlových plynu, uvedl prezident Erdogan. Podle jeho slov další vrty začnou brzy.

Turecko oznámilo objev nových ložisek v roce 2021, ale tyto zdroje byly ve srovnání s hlavními světovými nalezišti skromné a odborníci předpovídali vysoké náklady na těžbu, zejména kvůli jejich hloubce.

Spolu s výzkumem v Černém moři Ankara v loňském roce zintenzivnila aktivity ve východním Středomoří, kde byly v posledních letech objeveny obrovské zásoby plynu. Snahy Turecka exploatovat tato naleziště však vyvolává napětí s Řeckem a Kyprem, protože tyto státy tvrdí, že ložiska se nacházejí v hranicích jejich ekonomických zájmů.

Jak Erdogana cituje deník Sabah, „cílem Turecka je co nejdříve vyhlásit energetickou nezávislost na zahraniční ropě a plynu“. Zatím je závislé na plynu dováženém z Ruska, Ázerbájdžánu a Íránu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …