Jan Urbach: Juncker podpořil V4

08.10.2016 12:29

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve svém středečním vystoupení ve Štrasburku podpořil návrh Visegrádské skupiny na flexibilní solidaritu jako příspěvek ke zmírnění migrační krize. Slovensko, Polsko, Maďarsko a Česká republika před neformálním summitu 27 zemí EU v Bratislavě dne 16. září navrhly, aby samy členské státy - na základě jejich potenciálu a zkušeností rozhodly o formě, kterou se budou podílet na migrační politice EU a řešení uprchlické krize. "Flexibilní solidarita" předpokládá, že účast v programech rozmístění uprchlíků by měla být dobrovolná.

Jan Urbach: Juncker podpořil V4
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

Juncker během diskuse v Evropském parlamentu zdůraznil, že čelní představitelé členských států rozhodli v Bratislavě, že EU bude uplatňovat rozhodnutí, která již byla přijata. To znamená, že země unie by měly přijmout definované počty. Pokud jde o nový návrh reformy azylového systému EU, bude možný kompromis s přihlédnutím k návrhu "flexibilní solidarity." O návrhu přesídlování pro krizové situace by měly jednat a vypracovat odpovídající kompromis Rada Evropské unie a Evropský parlament. S odkazem na nedělní maďarské referendum Jean-Claude Juncker prohlásil, že nevidí „nepřekonatelné potíže uplatňovat rozhodnutí, která byla přijata".

Evropská komise podle jeho slov konstatuje, že plebiscit, který organizoval premiér Viktor Orbán, byl z důvodu nedostatečné účasti neplatný. "Je čas přemýšlet o novém typu evropské solidarity na pomoc zemím, které zeměpisně jsou nejvíce náchylné k tomuto problému Automatické přemístění nebude fungovat, ale možné budou jiné formy solidarity," řekl k problému relokace migrantů francouzský europoslnec křesťanský demokrat Alain Lamassoure. Naopak předseda Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů v Evropském parlamentu Gianni Pittella z Itálie tvrdil, že by měl pokračovat v současném systému rozdělení zátěže vyplývající z přílivu migrantů a uprchlíků.

"Orbán uspořádal plebiscit, který skončil jeho porážkou. Ukazuje se, že musíme pokračovat v dosavadním systému ve vztahu k azylu a migrace," tvrdil Pittella. Připomeňme, že v roce 2015 rozhodly země unie relokovat z Řecka a Itálie asi 160 tisíc migrantů. Proti hlasovalo Slovensko, Maďarsko a Česká republika, když společnou pozici na poslední chvíli opustilo Polsko, a také Rumunsko. Zatím se podařilo přemístit okolo 5 tisíc lidí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …